4x terug in de tijd in Nederland

Altijd al een tijdmachine willen hebben? Die heb je helemaal niet nodig! In Nederland kun je zo in de schoenen van een echte tijdreiziger stappen om heel, héél ver terug in de tijd te reizen. Wandel door de prehistorie in het Archeon of duik door de boekenkast heen om te zien waar Anne Frank zich verborgen hield. Altijd al door een kasteel willen dwalen? In Slot Loevestein beleef je een prinsheerlijke dag. Het PresHistorisch Dorp mag ook niet ontbreken in dit lijstje. Nederland kent een rijke geschiedenis met ontzettend veel leuke verhalen, die mij door deze 4 locaties zijn bijgebleven. Ik neem je mee terug in de tijd naar deze 4 mooie plekken in Nederland. 

Archeon

Wil jij samen met een middeleeuwse bakker brood maken of zien hoe vroeger een gladiatoren gevecht werd gehouden? Tijdens een bezoek aan het Archeon wandel je door de prehistorie, maak je kennis met de Romeinen en doe je activiteiten in de middeleeuwste stad Gravendam. Ga mee op reis: héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars en leer hoe de eerste boeren leefden. Vervolg je reis naar de Romeinse tijd, waar je in het badhuis, de tempel en de herberg verschillende activiteiten kunt doen. Eindig je reis in de middeleeuwen waar je kunt zien hoe hard er vroeger gewerkt werd in ambachtshuizen. Ga op bezoek bij de houtbewerker, bakker en smid of leer hoe je moet zwaardvechten of boogschieten. Wat je zeker niet mag overslaan tijdens een dag in het Archeon is het aanschouwen van een gladiatoren gevecht, die in een echte arena wordt gehouden. Mega indrukwekkend en super goed nagebootst! Het park staat volledig in het thema van een bepaald tijdperk en zo voelt het ook echt. Hutten en huizen zijn precies zo ingericht als vroeger en de bewoners en dieren maken het plaatje compleet.

Middeleeuws overnachten

Liever op middeleeuwse vakantie? Dat kan, want in het Archeon kun je ook overnachten. Zodra je de middeleeuwse kledij aan trekt stap je een ander leven binnen. Leef en werk samen met de bewoners en ga het avontuur aan. Bouw je eigen vlot, hak het hout voor het kampvuur en pluk je eigen kruiden. Tijdens een dag in de middeleeuwen geniet het hele gezin met volle teugen! Als kind leerde ik het Archeon kennen tijdens een schoolreisje en dit heeft zoveel indruk op mij gemaakt dat ik deze dag nog steeds niet ben vergeten. Wat ik zo leuk vind aan het Archeon is dat je echt het gevoel hebt alsof je je in een bepaald tijdperk bevindt. Daarnaast kun je op een actieve manier kennis maken met de geschiedenis. Een levend verhaal die je laat ervaren hoe de geschiedenis van Nederland eruit zag.

Adres:
Archeonlaan 1,
2408 ZB, Alphen aan den Rijn

Tijden:
Op woensdag, zaterdag en zondag open van 10:00 - 17:00 uur. 
Op de overige dagen is het park een uurtje eerder gesloten. 

Tarieven:
Entree volwassenen: €22,90 p.p.
Entree kinderen 4 t/m 9 jaar: €19,90 p.p.

Anne Frank Huis

Het leven van Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog, één van meest bijzondere verhalen uit de Nederlandse geschiedenis. Een verhaal dat vroeger veel indruk op mij heeft gemaakt. Niet alleen spannend maar ook heel indrukwekkend. De Joodse Anne Frank duikt tijdens de tweede wereldoorlog onder voor de nazi’s in het achterhuis van haar vaders bedrijf op de Prinsengracht. Op 4 augustus 1944 wordt zij door de politie ontdekt en opgepakt. In 1945 sterft Anne Frank in een concentratiekamp.

In het Anne Frank Huis in Amsterdam wordt het volledige verhaal van het leven van Anne Frank verteld en kun je een kijkje nemen in het achterhuis. Dit is de plek waar zij onderdook en haar dagboek schreef. Het dagboek heeft ervoor gezorgd dat het Anne Frank huis kan vertellen hoe zij zich tijdens de tweede wereldoorlog voelde en wat er zich afspeelde in het achterhuis. Neem een kijkje op de Prinsengracht en kom erachter wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Zij nemen je mee in het verhaal van de Jodenvervolging, de Tweede Wereldoorlog, de onderduikers en de helpers. De objecten binnen het museum zorgen ervoor dat het verhaal nog realistischer wordt. Vergeet vooral niet het dagboek van Anne Frank mee naar huis te nemen. Zo kun je thuis nog nagenieten van een spannende en leerzame dag.

Adres:
Westermarkt 20
1016 DK Amsterdam

Tijden:
November t/m april:    iedere dag: 09:00 – 19:00 uur
April t/m november:    iedere dag: 09:00 – 22:00 uur

Tarieven:
Entree volwassenen: €10,- p.p.
Entree kinderen 9 t/m 17 jaar: €5,- p.p.

Slot Loevestein

Dit kasteel is gelegen in de Hollandse Waterlinie en is een plek waar ik als kind graag kwam. Ik vond het geweldig om mijzelf te verkleden als ridder of jonkvrouw en alle spannende verhalen over iconen, gevangenen en soldaten te horen. Slot Loevestein is een kasteel vol verhalen, heeft een rijke geschiedenis en is gelegen in een prachtige omgeving. Een plek waar de geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven wordt gebracht. Het is een bijzonder verhaal dat niet alleen gaat over het kasteel zelf, maar ook over de Hollandse Waterlinie.

Je kunt de vesting zelf ontdekken met een persoonlijke sleutel. Met deze sleutel kunnen spellen gespeeld worden, verhalen van vroegere bewoners worden afgespeeld en ruimtes worden geopend. Het is net alsof je je bevindt in soldatendorp uit de achttiende eeuw. Terwijl ik luisterde naar een spannend verhaal waande ik mijzelf terug in de tijd. De ontsnapping van Hugo de Groot heeft ongetwijfeld het meeste indruk op mij gemaakt. Met verschillende spellen kom je meer te weten over kruit en wapens en zorg je ervoor dat de vesting beschermd wordt. Het is echt een belevenis voor jong en oud.

Heb je na een dag vol verhalen nog niet genoeg van deze plek? Blijf dan prinsheerlijk overnachten in een straatje vol soldatenhuisjes met uitzicht op het kasteel. Op de plaats waar één van de meest spectaculaire gevangenisontspanningen heeft plaatsgevonden vind je nu ook een escape room. Tot nu toe de leukste escape room die ik gedaan heb. Op 19 en 20 oktober vindt het riddertoernooi plaats en kun je je als bezoeker verplaatsen in de rol van een ridder. Leer hoe je vecht met een zwaard en wordt een echte ridder.

Adres:
Loevestein 1,
5307 TG Poederoijen

Tijden:
In januari, februari, november en decemer zijn ze van 11.00-16.00 uur open.
Van maart t/m oktober zijn ze van 11.00-17.00 uur open.
Wil je de exacte tijden weten, bekijk deze dan hier. 

Tarieven:
Entree volwassenen: €14,00 p.p.
Entree kinderen 4 t/m 18 jaar: €9,50 p.p.

PreHistorisch Dorp

Heb jij altijd al willen leren smeden? Of zou je heel graag een leren tas willen maken? Ga dan naar dit leuke en leerzame historische dorp. Zij nemen je mee in zes verschillende tijdperken en laten je met plezier hun erven, ambachtsgebouwen en hoeves zien. Ontmoet de historische bewoners en kom erachter hoe men vroeger leefde. Dit geeft je echt het gevoel alsof je in een tijdmachine stapt. Niets is leuker dan het doen van bijzondere activiteiten terwijl je je onderdompelt in de geschiedenis van Nederland. Het is vooral leuk om kinderen te laten ervaren dat de dagelijkse bezigheden vroeger heel anders gingen dan nu.

Met de tijdkijker-app kun je via virtual reality 15.000 jaar terug in de tijd of doe je een digitale speurtocht waarbij je opzoek gaat naar echte archeologische spullen. Ga samen met je vrienden de uitdaging aan en leer een stuk meer over de tijd waaruit het voorwerp komt. Echt superleuk om te doen! In het dorp vind je verschillende huizen die allemaal een ander tijdperk vormen. Het meest bijzondere aan dit dorp vond ik misschien wel de inwoners. Leer van een jager en verzamelaar hoe je vuur maakt of ga terug in de Romeinse tijd en maak samen met de inwoners pannenkoeken. Door het hele dorp vind je tijdskisten met daarin kleding of voedsel die je meer vertellen over het leven in een bepaald tijdperk. Ik ging op zoektocht en ben veel meer te weten gekomen over de Nederlandse geschiedenis. Wil je nog meer weten over de Franken en Vikingen? Tijdens het Vikingsfestival, 8 t/m 10 juni 2019, word je meegenomen naar dit tijdperk. Geniet van de leukste shows en sluit aan bij het Vikingdiner.

Adres:
Boutenslaan 161 B,
5644 TV Eindhoven

Tijden:
Dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur

Tarieven:
Entree: €9,50 p.p.

Dit waren mijn tips voor een leuke en leerzame reis door de Nederlandse geschiedenis. Word jij binnenkort een echte tijdreiziger?

Veel liefs,           
Kimberley 

Over de blogger | Kimberley

Hi! Ik ben Kimberley, een toerisme student met een enorme passie voor reizen. Dit heeft mij op de meest bijzondere plekjes gebracht. Met mijn reisinspiratie, liefde voor eten en sporten maak ik van m’n leven één groot feestje. Dit doe ik het liefst met mensen die dichtbij mij staan. Naast een passie voor reizen vind ik het leuk om foto’s te maken en bijzondere momenten vast te leggen. 

Heb ik je met deze blog geïnspireerd? Wil je meer blogs van mij lezen? Bekijk dan mijn profiel