5x tips voor een geweldige dag in Leiden

Leiden: de sleutelstad. Zin om voor de verandering een keertje een dagje Leiden te doen in plaats van een bekendere grote stad? Wat ons betreft is een top idee! Er is namelijk veel verrassends te ontdekken in deze mooie stad! Wij hebben voor jou de must-do’s op een rijtje gezet zodat je het meeste haalt uit jouw bezoek aan Leiden.

Muurgedichten

Ooit een gedicht in de buitenlucht gelezen? En dan bedoel ik niet buiten op een bankje, maar op de muur. In Leiden kan dit! Door de hele stad zijn veel muurgedichten,  verspreid over verschillende gebouwen. Een wandeling langs de muurgedichten is een leuke manier om de stad beter te leren kennen.

Een poeziewandeling
Veel van de gedichten zijn recent, maar sommige dateren terug tot het jaar 1880. Hierdoor is het mogelijk de ontwikkelingen in de wereld van de poezie te zien. De muurgedichten zijn onder te verdelen in verschillende onderwerpen, zoals: liefde, vrijheid, natuur, gevoelsleven, dichterschap, experimenteel, kunst, oorlog, zelfontplooiing en leven. Een speciale manier om Leiden te ontdekken is dan ook door de speciaal ontwikkelde poezieroutes. Deze lopen door de hele binnenstad en langs veel highlights. Je kiest een route op basis van jouw persoonlijke interesses, de routes zijn namelijk verbonden aan een thema. Wat dacht je van 'vreemde schriften' of 'vernieuwers'. Wat ik persoonlijk er leuk vind is dat er ook zes wiskundige muurformules in de stad te vinden zijn. Van Einsteins Veldvergelijking tot de Brekingswet van Snellius, ze zijn er allemaal. Niet gek natuurlijk, want Leiden heeft een rijke historie aan natuurkundige ontdekkingen. 

Tip: Er is ook een muurgedicht in gebarentaal te vinden in de stad. Dit muurgedicht bevindt zich in Hortus Botanicus dus zeker de moeite waard om even langs te lopen.

Lot en de Walvis

Aan de haven is het geweldige lunchadresje ‘Lot & de Walvis’ te vinden. De naam alleen al maakt je nieuwsgierig, toch? De oprichtster Lot heeft samen met haar beste maatje de Walvis (haar blauwe busje), de mooiste plekjes op de wereld bezocht. Tijdens haar reizen heeft ze veel gezien en geproefd. De inspiratie die ze op heeft opgedaan in het buitenland, heeft ze verwerkt in haar gerechten. Er worden gerechten geserveerd van over de hele wereld, van Koreaans tot aan Turks. Hartstikke lekker dus! Ook voor de vegetariërs en veganisten staan er lekkere gerechten op het menu, zoals de vegetarische springrolls en de vegan pulled pumpkin. 

Van binnen is het restaurant huiselijk en knus ingericht en de vriendelijke bediening laat je al snel op je gemak voelen. In de zomer is er aan het water een gezellige plek gecreëerd waar je gegarandeerd in de zon zit! Lot organiseert ’s zomers regelmatig leuke extraatjes, zoals een BBQ, een hippiemarkt of worden de gasten vergezeld door een leuke band. 

Zin in een lekkere lunch tijdens jouw dagje Leiden? Dit is zeker een aanrader! 

Adres: 
Haven 1 
2312 MG Leiden

Tijden: 
Elke dag open vanaf 09:00 uur

Hortus Botanicus

De oudste botanische tuin van Nederland is de Hortus Botanicus in Leiden! Tijdens een dagje in deze mooie stad kun je hier terecht voor een rustgevende wandeling. Bij de Hortus is de grond ingedeeld in tuinen met verschillende thema’s. Zo heb je de Chinese kruidentuin met een rijk aanbod aan kruiden en de Systeemtuin die de indeling van het plantenrijk laat zien. Super interessant, ook voor de kids!

Naast tuinen zijn er ook 3 soorten kassen te vinden in dit groene paradijsje. In deze kassen worden verschillende belangrijke collecties onderhouden. Zo kun je hier de beroemde Victoria Amazonica vinden, de grootste waterlelie in de waterleliefamilie!

Hortus maakt deel uit van het Big Picnic project en is hiermee een botanische tuin die in het teken staat van voedsel. Voor dit project heeft culinair journalist en schrijver Onno Kleyn acht recepten geschreven die aansluiten bij de specerijen die je in de kassen kan terugvinden. 

Voor de kinderen is Hortus ook een geweldige plek om naartoe te gaan. Er worden verschillende speurtochten en rondleidingen georganiseerd. Zo is er de HortusExpeditie waarbij ze mee mogen langs alle nieuwe plantensoorten met bioloog Ed en de Hortus Vleeseters waarbij je een kijkje krijgt in het wonderbaarlijke wereldje van de vleesetende planten. 

Adres: 
Rapenbrug 73
2311GJ Leiden 

Tijden: 
Van 10.00 tot 16.00 uur
Gesloten op maandag

Tarieven:
Kinderen 0 tot 3 jaar: Gratis
Kinderen 4 tot 12 jaar: €3,00
Volwassenen: €7,50

Rijksmuseum Boerhaave

Tijd om de wetenschap te ontdekken! En waar is dit beter te doen in Leiden, dan bij het Rijksmuseum Boerhaave. Dit is dé schatkamer van de geneeskunde en de wetenschap. Start je bezoek bij het enige Anatomisch Theater van Nederland. Hier reis je door maarliefst vijf eeuwen geschiedenis van de anatomische wereld. In het theater kun je zien waar het in de wetenschap allemaal om draait; creativiteit, nieuwsgierigheid, lef en doorzettingsvermogen. Het motto: ‘Iedere ontdekking van vandaag levert een vraag voor morgen’.   

Naast de anatomie kun je je ook verder verdiepen in de wiskunde en de wind. Hoe hebben deze elkaar geholpen? En hoe heeft dit ervoor gezorgd dat het land in veiligheid werd gebracht? Voor de natuurliefhebbers is er ook veel informatie te vinden over de orde in de natuur. Van bloemen, naar vlinders en katachtigen. 

Adres: 
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Tijden:
Van 10.00 tot 17.00 uur
Gesloten op maandag

Tarieven:
Kinderen 0 tot 3 jaar: Gratis
Kinderen 4 tot 17 jaar: €5,50
Volwassenen: €13,00

Stadsbrouwhuis

Sluit je dag af met een lekker biertje bij het Stadsbrouwhuis. Hier kun je relaxt zitten en genieten van het uitgebreide aanbod aan tapbiertjes. De brouwerij heeft 26 verschillende geïmporteerde én ‘home brewed’ biertjes! Mijn favorieten zijn de Bullebak Belgian Tripel en de Stadsbrouwhuisbier Batch 3. En wanneer ik echt in de mood ben om een keertje gek te doen: de ShakeOut A Vanilla Shake IPA.  

Bij deze biertjes is het natuurlijk ook lekker om een hapje te eten. In sommige gerechten zit er zelfs bier verwerkt. Wat dacht je van bierbostelbroodjes en bierdips? Een echte aanrader is een van de speciale toetjes. Proef bijvoorbeeld de Lemon & Kriek Cheesecake, een heerlijk taartje met warme kersen in kriekbier. Of de Radlerspoom, citroensorbetijs overgoten met fris Radlerbier. 

Adres: 
Aalmarkt 1 – 3F
2311 EC Leiden

Tijden:
Maandag: Gesloten
Dinsdag en woensdag: 15.00 - 24.00 uur
Donderdag en vrijdag: 15.00 - 01.00 uur
Zaterdag: 12.00 - 01.00 uur
Zondag: 12.00 - 22.00 uur

Met deze 5 tips zijn wij ervan overtuigd dat jouw dagje Leiden zeker gaat slagen! Dus binnenkort zin in een stadsbezoekje? Kies dan voor deze mooie stad en ontdek wat zij te bieden heeft! 

Veel liefs,           
Sarah

Over de blogger | Sarah

Hey! Ik ben Sarah en woon nu al meer dan 3 jaar in Breda. In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om te fotograferen, Ik sta positief in het leven en heb altijd een lach op mijn gezicht! Voor mij is het belangrijk om tijd door te brengen met gezellig mensen en spontane activiteiten te ondernemen.

Heb ik je met deze blog geïnspireerd? Wil je meer blogs van mij lezen? Bekijk dan mijn profiel

Meer leesplezier ♥