6 x de leukste herfstactiviteiten op de Utrechtse Heuvelrug

De blaadjes verkleuren en vallen van de bomen, de eerste najaarsstorm met een flinke regenbui is een feit. Voor iedereen een normale dag, maar voor de kou lief hebbers onder ons; “yes, de herfst is officieel begonnen!”

Wie houdt er nu stiekem niet van de herfst? Oké, niet de regen en de kou, maar het is weer tijd voor pompoensoep, dikke truien en warme chocolade melk bij de openhaard. Herfst is ook hét superseizoen om er op uit te gaan, daarom heb ik 6 activiteiten gezocht om de herfst te vieren. En waar is de herfst nou mooier dan op de Utrechtste Heuvelrug...

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Trek dikke sokken aan, pak je heerlijkste trui, lekkere oorwarmers en ga er op uit. Midden in Nederland ligt het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Doordat het net gelegen is buiten de randstad, kom je terecht in een oase van rust.

Het is hier heerlijk wandelen. De herfst zorgt ervoor dat dit nationaal park verandert in éé groot levend schilderij. De bomen verliezen hun bladeren, de paddenstoelen schieten uit de grond en met de weersverandering krijgt het park iets magisch. Wandel langs historische kastelen, kronkelende rivieren en eeuwenoude bossen. Bij iedere bocht word je weer verrast door de prachtige natuur, waar wilde dieren zich klaarmaken voor de winter. Vergeet je camera niet mee te nemen om buitengewoon mooie foto’s te maken.           

Routes
Op de Utrechtse Heuvelrug zijn er heel veel wandelroutes te vinden, voor de minder actievelingen  zijn er routes uitgestippeld vanaf 2 kilometer en voor de sportievelingen en echte natuurliefhebbers zijn er ook routes beschikbaar vanaf 9 kilometer.

 

Ontdek het geheimzinnige Grebbelinie in Renswoude

Het geheim van Renswoude wordt het ook wel genoemd. In het dorp Renswoude liggen al eeuwenlang geheimzinnige verdedigingswerken. Denk nu niet meteen aan die slaapverwekkende geschiedenislessen uit je middelbare school tijd, want bij Grebbelinie is dit zeker niet het geval!

Grebbelinie is een meer dan 40 kilometer lange waterlinie die tot 1951 één van de belangrijkste verdedigingslinies was van Nederland. Een groot natuurgebied is ontstaan doordat ze kazematten, tankversperringen en bunkers met een grote laag groen hebben bedekt. Meer dan 40 kilometer historie ligt verborgen onder het natuurgebied, echt een must-see.

Kom naar Renswoude en ga mee terug in de tijd. Ervaar zelf hoe belangrijk deze verdedigingslinies waren, tijdens de oorlog en vrede, onder leiding van een gids.

Praktische informatie
Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Adres: Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude                         

Met het gezin naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen

Een van de leukste activiteiten op de Utrechtse Heuvelrug voor het hele gezin, is toch wel het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dit dierenpark is ruim opgezet en uniek in zijn soort.

In Ouwehands Dierenpark krijg je de mogelijkheid om ijsberen van dichtbij te bewonderen en te wandelen door het park terwijl de orang oetans om je heen slingeren. Ook spot je er de bijzondere witte leeuwen. In de weekenden, vakantie en op feestdagen worden er verschillende activiteiten aangeboden. Neem een kijkje bij het ontbijt van de reuzenpanda’s, bezoek de nieuwe zeeleeuwenshow of ontmoet professor Panda in Pandasia. Ga op expeditie in het Berenbos en leer alles kennen over de bruine beren, of kom juist oog in oog te staan met een gorilla in Gorilla Adventure.

Nieuwsgierig naar het dierenpark? Via de website van Ouwehands Dierenpark kun je jezelf nu aanmelden om live mee te kijken bij de reuzenpanda’s via de livecam. Ik ben in ieder geval fan!

Praktische informatie
Openingstijden: Elke dag geopend van 10.00 - 17.00 uur.
Adres: Grebbeweg 111, 3911 AV Rhenen

 

 

Bezoek historische locaties

Naast prachtige wandel- en fietsroutes in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, zijn er ook maar liefst 12 (!) indrukwekkende kastelen te vinden en jij kunt ze bezoeken!

Stap in het leven van een prins of prinses, en waan je langs prachtige kastelen met rijke historie. Hier lijkt de tijd stil te staan. Ontdek hoe de prinsen en prinsessen leefde in betoverende kamers. De lange gangen van de kastelen zijn versierd met de mooiste kunstwerken en rondom de kastelen vind je de grootste tuinen waar je normaal alleen maar van kunt dromen. 

Kasteel Amerongen
Mijn favoriet is Kasteel Amerongen. Dit prachtige kasteel is gebouwd in 1680. Het kasteel heeft onder andere een dertien (!) meter hoge galerij, een salon met prachtige plafondstukken en een tuin met de mooiste bloemen en planten.

Kasteel Sterkenburg, Kasteel Groeneveld en Paleis Soestdijk
Andere favorieten zijn Kasteel Sterkenburg, Kasteel Groeneveld en uiteraard Paleis Soestdijk, waar onze eigen Prinses Beatrix en Koning Willem-Alexander zijn opgegroeid.

Praktische informatie
Kasteel Amerongen
Adres: Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen
Openingstijden: di t/m zo van 11:00 tot 17:00

 

Beklim de Pyramide van Austerlitz

Een bekende activiteit en bezienswaardigheid op de Utrechtse Heuvelrug is het beklimmen van de pyramide van Austerlitz. De pyramide is maar liefst 36 meter hoog en gebouwd in 1804. Het is een kleine klim, maar wanneer je de top hebt bereikt, heb je werkelijk een prachtig uitzicht over de omgeving.

Niet alleen het beklimmen is leuk voor jong en oud, maar ook rondom de pyramide zijn er genoeg activiteiten. Voor de kinderen is er een grote speeltuin met botsauto’s en een draaimolen. Voor de ouders? Heerlijk uitrusten op het ruime terras natuurlijk met een uitzicht over het park.

Praktische informatie
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur
Adres: Zeisterweg 98, 3931 MG Woudenberg

Hang-on Run - 24 t/m 25 november 2018

De laatste activiteit is ook wel een van de leukste. Deze activiteit is voor echte avonturiers die niet bang zijn om een beetje vies te worden. Het gaat hier om de hang-on run, waar je gaat hardlopen door de Utrechtse Heuvelrug op een wel heel unieke manier.

De Hang-on Run is al sinds 2014 een begrip op Utrechtse Heuvelrug, het is inmiddels zo groot geworden dat zelfs internationale deelnemers naar Nederland komen voor deze run. Deze run kun je samen doen of alleen, maar wat het uniek maakt, is dat deze dwars door de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug loopt. Deelnemers komen onderweg verschillende maar zeer leuke hindernissen tegen, zoals kruipen door de modder, klimmen over een muur en als een aap met touwen slingeren.

Twijfel je nog? De organisatie heeft langs alle parcours een fietsroute uitgestippeld zodat je jouw eigen fanclub meenemen. Zo haal jij gegarandeerd de finish!

Praktische informatie
Wanneer:  Zaterdag 24 en zondag 25 november 2018
Prijs: Verschilt per leeftijdscategorie en afstand, maar varieert tussen de €15 en €50 
Afstanden: 4 km t/m 21 km

Wat je ook doet in de herfst, geniet er met volle teugen van. Het is namelijk maar een keer per jaar dat de wereld 50 tinten herfst kleurt. Trek je regenlaarzen aan, pak een grote paraplu en spring eens in de plassen.

Veel liefs,
Claartje

Dit blog is geschreven door onze gastblogger Claartje Woltring. Claartje is een 4e jaars student aan BUAS, Breda University of Applied Sciences en studeert Tourmanagement. Heeft Claartje je geinspireerd en wil je haar beter leren kennen? Volg haar dan op Instagram

Meer leesplezier ♥