6 x de natuur in met de boswachter

Natuur, wie houdt er nou niet van? Nederland is rijk aan mooie bossen, uitgestrekte landschappen, duinen en moerasgebieden. Zelf op pad gaan in de natuur is natuurlijk al leuk, maar met een boswachter op pad gaan, die alles vertelt over het gebied en zijn bewoners is nóg leuker! Laat je verrassen door al het moois dat schuilgaat in de Nederlandse natuur en maak kennis met de boswachters van Nederland. In dit blog neem ik je mee naar Nederlandse natuurparels en laat ik je kennis maken met gepassioneerde boswachters. Ga mee opzoek naar Nederlands Grote Vijf: edelhert, ree, wild zwijn, bever en zeehond!

Op pad met boswachter... John Galje - Lage Vuursche | Utrechtse Heuvelrug

Trek met boswachter John Galje de natuur in om op zoek te gaan naar de ree. John Galje neemt je mee naar Lage Vuursche en op Landgoed Pijnenburg. Tijdens deze 2,5 uur durende tocht brengt John je langs de mooiste plekken van het gebied. Ondertussen kom je alles te weten over het gedrag en het leefgebied van de ree. Boswachter John neemt je niet zomaar op pad. Nee, met zijn tocht neemt hij je in een stoere terreinwagen mee de natuur door. Spot jij de eerste ree? Voorafgaand aan de tocht krijg je wat lekkers en na de tocht kun je genieten van huisgemaakte soep bij Buiten in de Kuil!

  • Tip: Kijk van te voren wat de weersvoorspelling is en kleed je op het weer!

Startlocatie: 
Zevenlindenweg 9,
3749 AW Lage Vuursche

Prijs
€37,50

Wil jij met John Galje de natuur in? Kijk dan hier voor de mogelijkheden! 

Op pad met boswachter... Jan - De Hoge Veluwe

Heerlijk fietsen door de natuur, wie wil dat nou niet? Naast een excursie te voet of in een kano vind je hier een fietsexcursie. Fiets samen met Jan door de bossen en heide van de Veluwe tijdens deze wildexcursie op de fiets. Jan neemt je mee naar mooie plekjes in de bossen en heiden in de omgeving van Otterlo. Tijdens deze excursie spot je gegarandeerd wilde dieren! Misschien heb je zelfs het geluk de Grote Vijf van de Veluwe te spotten! Boswachter Jan kan je niet alleen alles vertellen over de omgeving, maar ook over het wild dat er leeft. Bereid je voor op een avontuurlijke en actieve excursie door prachtig natuurgebied. Wie weet zie je eekhoorntjes nootjes verzamelen, wildzwijnen wroeten door de modder en edelherten die aan het grazen zijn. Op de Veluwe kan het allemaal!

Startlocatie:
Edeseweg 1,
6731 AP Otterlo

Kosten:
€7,50

Wil jij op pad gaan met Jan? Dat kan elke donderdag! 2 uur voor de zon onder gaat begint de wandeling. Kijk hier voor de mogelijkheden!

Let op: tijden zijn per week verschillend gezien de zonsondergang veranderlijk is.

Op pad met boswachter... Thijmen van Heerde - Millingerwaard

Thijmen van Heerde is boswachter Ecologie Rivierengebied Oost bij Staatsbosbeheer. Naast het maken van prachtige boswandelingen kun je met Thijmen ook mee op een beversafari in de Millingerwaard. Millingerwaard is een prachtig natuurgebied in de Gelderse Poort. De Gelderse Poort staat bekend als ‘puur natuur’ en is gelegen achter Nijmegen in het ruige rivierlandschap. In de Millingerwaard vind je afwisselende landschappen. Zo heb je ooibossen, rivierduinen, moeras en plekken met openwater. Het gebied is rijk aan vegetatie en kruiden. Jaren geleden is dit gebied teruggegeven aan de natuur en sindsdien hebben de flora en fauna in dit gebied vrij spel gehad. Zij hebben het gebied grotendeels vormgegeven. Éen van de meest bijzondere bewoners van dit gebied is de bever. Wist je dat dit het grootste knaagdier van Europa is? Samen met boswachter Thijmen van Heerde, ontdek je de prachtige wildernis van Millingerwaard vanuit een kano. Een spannende én mooie beversafari nabij Nijmegen.

  • Tip: Neem een fotocamera of verrekijker mee! (Én waterdichte wandelschoenen)

Startlocatie:
Parkeerplaats de Lange Poal
Botsestraat 100,
6579 JC, Kekerdom

Prijs: 
€30 (volwassenen) €25 (kind t/m 12 jaar)

Wil jij een wandeling of safari maken met boswachter Thijmen van Heerde. Kijk dan hier voor de mogelijkheden!

Op pad in… de ochtend - Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

Zonsopkomst. Het moment dat de zon van de nacht weer dag maakt. In het oosten laat de zon langzaam haar gezicht zien en verwarmt ze iedereen die al wakker is of wordt. Voor mij is de zonsopkomst een magisch moment en daarom wil ik jullie deze mooie ochtendwandeling met een boswachter niet onthouden! Tijdens deze wandeling over de Sallandse Heuvelrug verken je het glooiende landschap terwijl de natuur ontwaakt. De boswachter vertelt niet alleen over de flora en fauna, maar ook over de cultuur en historie van het gebied. Het eerste zonlicht zorgt voor prachtige beelden waar je haast (al zeg ik het zelf) emotioneel van wordt. Voor een vroege vogel zoals ik is deze wandeling puur genieten.

Startlocatie:
Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Grotestraat 281,
7441 GS Nijverdal

Prijs:
€5 (kinderen t/m 12 €3,50)

Wil jij deze mooie ochtendwandeling maken? Kijk dan hier voor de mogelijkheden!

Op pad in… Stilte - Horsterwold

Ssst. Hoor je dat? Dat is het geluid van de natuur. Om even uit de dagelijkse sleur te stappen, kun je deelnemen aan de Stiltewandeling in Horsterwold. Samen met een gids wandel je door een gebied waar je 'U' tegen zegt. De wandeling is in stilte, zodat je alle geluiden en indrukken in alle rust tot je kunt laten komen. Zo zet je de zintuigen op scherp en geniet je optimaal van de geluiden en geuren die je tegemoetkomen. Een flinke dosis mindfullness. Aan het eind van de excursie is er tijd genoeg om je ervaringen te delen onder het genot van een kop dampende koffie!

Startlocatie:
Parkeerplaats bij de Tuurtoren aan de Flediteweg, Zeewolde.

Prijs:
€ 9,95

Wil jij deze mooie stiltewandeling maken? Elke eerste zondag van de maand (2019) vindt er een plaats! Kijk hier voor de mogelijkheden!

Op pad in… het donker - Nationaal Park De Groote Peel

Eigenlijk zo lang als ik me kan herinneren, ben ik gefascineerd door de maan. De invloed die de volle maan heeft op de natuur en haar rol in eeuwenoude volksverhalen. Wolven huilen en witte wieven zweven. Ben jij net zo dol op de maan als ik, of sta je simpwelweg open voor een heel bijzondere wandeling? Dan heb ik een mooie vollemaanwandeling gevonden in Nationaal Park de Grote Peel waar je zelf de magie van de maan kunt ervaren.

Het goud van de Peel
Nationaal Park De Groote Peel staat bekend om open vlaktes met water, heide, berken en zandruggen. Het park bevindt zich op de grens van Noord-Brabant en Limburg.  Een heerlijk gebied voor natuurliefhebbers én vollemaanwandelingen! Tijdens de vollemaanwandelingen in De Groote Peel dwaal je samen met de gids over door maan verlichte paden. Je zintuigen staan op scherp en je wordt één met de natuur. Terwijl de wandeling vordert, worden de geluiden van de natuur en de duisternis van de nacht je metgezellen. Na afloop kunnen ervaringen worden gedeeld rondom de brandende vuurkorf onder het genot van een drankje.

  • Leuk om te weten: honden mogen aan de lijn mee!

Startlocatie:
Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15,
6035 RB Ospel

Prijs:
€8,50 volwassenen (6 voor kinderen)​

Wil jij deelnemen aan deze bijzondere vollemaanwandeling? Elke vollemaan vindt er een wandeling plaats! Kijk hier voor de mogelijkheden!

Ik vind het heerlijk om in en met de natuur bezig te zijn! Natuur fascineert, inspireert en brengt geluk. Ik heb in ieder geval nu alweer zin om de natuur in te trekken. Jij ook?

Ken jij nog meer inspirerende wandelingen met boswachters? Laat het me weten!

Veel liefs,           
Marit

Over de blogger | Marit

Hoi! Ik ben Marit Metselaar, een creatieve duizendpoot met een passie voor fotografie. Op het moment houd ik mij vooral bezig met analoge fotografie. Naast fotograferen studeer ik Management Toerisme in Breda. Ook sta ik dikwijls in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen, ga ik graag naar theatervoorstellingen en zing ik de sterren van de hemel op mijn studentenkamertje.

Heb ik je met deze blog geïnspireerd? Wil je meer blogs van mij lezen? Bekijk dan mijn profiel