7 x heerlijk Heerlen

Nederland is rijk aan mooie, gezellige en authentieke steden. Met zoveel keus is het zo gemakkelijk nog niet om een stad uit te kiezen voor je volgende trip. Laat ik nou net een stad weten, die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Dit keer in het zonnetje: Heerlen. Een stad met bijzondere plekken, mooie verhalen en vele bezienswaardigheden. Ideaal voor een stadwandeling!

Vijf Pleintjes | Zuid-Limburg | Heerlen

De vijf pleintjes, eigenlijk verklapt de naam het al, zijn vijf verschillende pleinen in Heerlen. Te beginnen bij de grootste van allen: het Wilhelminaplein. Wat vroeger een levendige veemarkt was, biedt nu ruimte voor vele restaurants, cafés en culturele activiteiten. Een ander plein is het Betaplein. Dit plein staat bekend als creatieve en flexibele ontmoetingsplek. Aan het Betaplein vind je het Werkcafé, een café waar je terecht kan voor een heerlijke kop koffie en een goed gesprek. ZZP’ers en jonge ondernemers komen maar al te graag naar deze inspirerende plek. Het derde en jongste plein is het Schelmenhofje. Pas in 2001 werd dit romantische hofje ontdekt en nu is het een gewilde plek om langs te wandelen.

Ook de Morenhoek maakt deel uit van de vijf pleintjes. Dit plein valt vooral op door de gezellige ‘Social Sofa’ die er staat en de mooie muurschildering die je er vindt. Het is dus ook de moeite waard om hier een kijkje te nemen! Het vijfde plein is het Luciushof, dé verborgen parel van Heerlen. Dit authentieke plein, of eigenlijk kloostertuin, is te bereiken door het voormalig kloostercomplex aan de Putgraaf te doorkruisen. Het mooie aan deze verschillende pleinen is dat ze allemaal een andere sfeer hebben en rust brengen. Daarnaast zijn elk van de pleintjes voorzien van mooie muurschilderingen (ook wel Murals genoemd in Heerlen).

Murals | Zuid-Limburg | Gemeente Heerlen

Zoals eerder bij de vijf pleintjes al even naar voren kwam, zijn er in de stad en de omgeving van Heerlen verschillende kleurrijke muurschilderingen te vinden. Naast het feit dat elke schildering uniek is, verschillen ze in formaat. Ook zijn ze allemaal ontworpen en geschilderd door verschillende kunstenaars. Een paar leuke voorbeelden zijn de Swinging birds van Collin van der Sluijs (te vinden bij de Morenhoek), de Koolpiet van kunstenaar Super A (te vinden in de Honigmannstraat) en Hommage aan de sterke vrouw van Rookie (te vinden bij het Luciushof). De Murals bevinden zich in openbare ruimtes en zijn daarom voor iedereen toegankelijk! Daarbij is het ontdekken van de schilderingen een mooie toevoeging aan een gezellige stadwandeling.

Zoek ze zelf!
Gemeente Heerlen heeft een kaart samengesteld waar alle muurschilderingen op aangegeven staan. Dus ben jij net als ik dol op street-art en hou je van wandelen? Dan raad ik zeker aan te kiezen voor een route langs deze Murals! Voor de echte speurneus is het zoeken naar de mini-tafereeltjes, gebaseerd op de Gouden Eeuw, een aanrader. Het mooie aan de Heerlen Murals vind ik dat je op plekken komt waar je anders misschien nooit heen zal gaan, en dat maakt het wat mij betreft weer extra leuk! Ook is er op elke zondag (vanaf 8 aanmeldingen) een rondleiding langs de Murals. Deze begint om 13.00 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Entreeprijs is €8 per persoon en voor €4,50 extra kunnen de deelnemers een lokaal gebrouwen survivalpakket bij ‘Brasserie Mijn Streek’ krijgen (later in deze blog meer over deze bijzondere brasserie).

Voor meer informatie over de schilderingen & kunstenaars, klik hier

SCHUNCK* | Zuid-Limburg | Heerlen

In Heerlen en omstreken is SCHUNCK* echt een begrip. Naast dat het gebouw een rijke geschiedenis heeft, is het ook nog eens iconisch en vernieuwend. SCHUNCK* bevindt zich namelijk in het monumentale Glaspaleis. Vroeger bevond zich op deze plek een modehuis genaamd Schunck. Een modehuis dat veel heeft betekend voor Heerlen en zelfs in de crisistijd flink investeerde. Om eer te doen aan dit modehuis is de naam SCHUNCK* ontstaan. SCHUNCK* is een creatief centrum voor iedereen; jong & oud! Naast de prachtige verschijning biedt het gebouw huisvesting aan een museum voor moderne en hedendaagse kunst, een onderzoekcentrum, een muziekschool, een bibliotheek en niet te vergeten een café & restaurant. Ook worden er regelmatig cursussen aangeboden en bijzondere films vertoond. Echt een plek voor de enthousiaste creatievelingen onder ons!

  • Let op: SCHUNCK* is een cashvrije omgeving, dus vergeet je pinpas niet mee te nemen!

Adres:
Bongerd 18,
6411 JM Heerlen

Tijden:
ma t/m za: 09:00 tot 20:00 uur
Zo: 11:00 tot 17:00 uur 

 

SCHUNCK* Museum | Zuid-Limburg | Heerlen - Museum Moderne en Hedendaagse kunst

Dit veelzijdige museum bevindt zich grotendeels op de -1 etage van SCHUNCK*. Daarnaast is er op verschillende plekken, verspreid door het Glaspaleis, veel te zien en te beleven. Het museum heeft een rijk aanbod aan beeldende kunst, architectuur en zelfs een eigen collectie. Daarnaast biedt het bijzondere tentoonstellingen, projecten en lezingen (ook buiten SCHUNCK*). De focus ligt op stedelijke beleving en er wordt veel ingegaan op culturele en hedendaagse erfenis van binnen en buiten de mijnstreek. Het museum is rolstoelvriendelijk en ook kinderen zijn van harte welkom!  

Adres:
Bongerd 18,
6411 JM Heerlen

Tijden:
Ma: gesloten
Di - Z0: 11.00 - 17:00 uur

Tarieven:
Entree: €6,00 p.p.
Gratis: jongeren tot 18 jr./ Vrienden van SCHUNCK*/ Museumkaarthouders

Brasserie Mijn Streek | Zuid-Limburg | Heerlen

Brasserie Mijn Streek is dé plek om het echte Heerlen te ervaren. Niet alleen wordt er zo veel mogelijk gewerkt met biologische producten, ook gaat de voorkeur uit naar werken met streekproducten. Streekproducten worden gebruikt daar waar mogelijk is en altijd op het ritme van de seizoenen. Niet te vergeten: het restaurant bevindt zich op vijfde verdieping van Schunck* en biedt naast een heerlijke menukaart ook prachtig uitzicht over het centrum van Heerlen en de wijde omgeving. Bezoek Schunck* en maak het af met een drankje of hapje bij Brasserie Mijn Streek. Betaalbaar en voor de vegetariërs en veganisten onder ons is er ook genoeg keus!

  • Leuk weetje: Brasserie Mijn Streek is het hoogst gelegen restaurant in Heerlen!

Adres:
Bongerd 18,
6411 JM Heerlen
5e verdieping             

Tijden:
Di - zo: 11:00 - 22:30 uur
Let op: de keuken is geopend tot 21.00 uur

Thermenmuseum | Zuid-Limburg | Heerlen

Oké, misschien klinkt het in eerste instantie niet uitdagend of leuk genoeg, maar niets is minder waar! In Heerlen bevindt zich namelijk de grootste Romeinse opgraving van Nederland. En dat ook nog eens midden in de stad! Op een Romeinse wegenkaart uit de 4e eeuw staat Heerlen, als enige stad in Zuid-Limburg, aangegeven onder de naam Coriovallum. Niet zo raar dus, dat in Heerlen resten van een Romeinse nederzetting te vinden zijn. Een Romeins badhuis, Heerlens (of Coriovallums) best bewaarde stuk uit de Romeinse tijd, kan worden aanschouwd in het Thermenmuseum. Als je het mij vraagt is een bezoek aan dit museum een echt avontuur! Laat je even lekker onderdompelen in het Romeinse leven. Geen zin in een museum? Ook op eigen houtje kan je in de stad mooie plekken en gebouwen ontdekken die uit de Romeinse tijd komen.

Adres:
Coriovallumstraat 9,
6411 CA Heerlen

Tijden:
Di – vr: 10.00 – 17.00 uur
Za – zo (en feestdagen): 12.00 – 17.00 uur

Tarieven:
Entree: € 8,75 p.p.
Museumjaarkaart: gratis

SnowWorld Landgraaf | Zuid-Limburg | Gemeente Heerlen

Ook voor de sneeuwliefhebbers en sportievelingen onder ons is een dagje Heerlen de moeite waard. In gemeente Heerlen, op zo’n 8 minuten rijden vanaf het centrum, ligt het grootste indoor ski dorp van Europa: SnowWorld Landgraaf. Snowboard of ski van de vijf verschillende pistes en voorzie jezelf van een warme chocolademelk en een maaltijd in één van de vier restaurants. Of stunten in het funpark, durf jij het aan? Om de dag al helemaal sportief af te sluiten, kan je ook nog een bezoek brengen aan het klimpark. Dit klimpark heeft maar liefst zes verschillende klimroutes en brengt dan ook een dosis klimplezier mee voor zowel jong als oud. 

  • Leuk weetje: SnowWorld Landgraaf is gebouwd op een oude terril, dat is een berg van steenafval uit de mijnen.

Adres:
Witte Wereld 1
6372 VG Landgraaf

Tijden:
SnowWorld Landgraaf
Ma – vr: 09.00 – 23.00 uur
Za – zo: 08.00 – 23.00 uur

Tarieven:
Skipas: vanaf €19,95 p.p. (Tip: koop je kaarten online en krijg €1 korting)
Schoenen: €5,-
Ski’s/ Snowboard: €7,50
Klimpark: €19,95 p.p.

Dit waren mijn tips voor een heerlijk dagje Heerlen. Nieuwsgierig naar meer leuke plekken en activiteiten die deze bijzondere stad te bieden heeft? Kijk dan eens op de Facebookpagina van Heerlen Mijn Stad om inspiratie op te doen. Nu rest mij alleen nog te zeggen Adieë (wah), oftewel tot ziens!

Veel liefs,           
Marit

Over de blogger | Marit

Hoi! Ik ben Marit Metselaar, een creatieve duizendpoot met een passie voor fotografie. Op het moment houd ik mij vooral bezig met analoge fotografie. Naast fotograferen studeer ik Management Toerisme in Breda. Ook sta ik dikwijls in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen, ga ik graag naar theatervoorstellingen en zing ik de sterren van de hemel op mijn studentenkamertje.

Heb ik je met deze blog geïnspireerd? Wil je meer blogs van mij lezen? Bekijk dan mijn profiel