8x highlights van Leeuwarden-Fryslân 2018

Sinds 1985 worden er ieder jaar twee steden in Europa verkozen tot Culturele Hoofdstad. Dit jaar draagt niet alleen Valletta (Malta) deze titel maar ook ons eigen Nederlands trots: Leeuwarden. Je begrijpt natuurlijk dat de Friezen zich vereerd voelen, het is nogal een compliment! Maar bij het zijn van de Culturele Hoofdstad komt ook flink wat verantwoordelijkheid kijken. Leeuwarden heeft de belangrijke taak gekregen om de Friese cultuur te delen met Europa en zo een stukje van Nederland te laten zien. Het gehele jaar door zijn er de meest waanzinnige culturele events in Leeuwarden en Friesland. De Culturele Hoofdstad van Europa is absoluut de place to be in 2018.  

Houd jij wel van een flinke dosis cultuur snuiven? Wij helpen je door de Friese bomen het bos te zien en maken een selectie uit de grote hoeveelheid leuke events in het Noorden. Dit zijn de 8 meest bijzondere cultuur events in Leeuwarden – Fryslân.

Explore the north - 22 november t/m 24 november 2018

In november vindt Explore The North plaats. Een festival voor dwalers, dromers en denkers dat zich niet beperkt tot slechts één plek in Leeuwarden. Unieke en verborgen locaties, bijzondere taal en verrassende muziek. Deze ingredienten zorgen ervoor dat Explore the North een magisch event is.

Lân fan taal - Het hele jaar door

Een project dat het hele culturele jaar doorloopt is Lân fan taal. Bij dit project draait alles om taal. Op verschillende plekken in Friesland worden er tentoonstellingen, activiteiten en voorstellingen gegeven. Daarnaast wordt taal ook uitgebeeld in kunstwerken en ruimtelijke installaties. Het hele jaar door trekt er een Taalkaravaan door de provincie. Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in dit project, een workshop te volgen of een voorstelling bij te wonen. Taal is tenslotte een van de mooiste manieren van zelfexpressie.

De Reuzen van Royal de Luxe - 17 augustus t/m 19 augustus 2018

In augustus komt het straattheatergezelschap Royal de Luxe naar Leeuwarden. Zij komen niet alleen, maar nemen hun iconische reuzen mee. Deze 15 meter indrukwekkende reuzen lopen drie dagen lang door de straten van Leeuwarden. Benieuwd hoe deze reusachtige ‘vrienden’ de straten van Leeuwarden verkennen? Breng dan een bezoek aan Leeuwarden tussen 17 en 19 augustus. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit!De exacte tijd en route worden een week van te voren bekend gemaakt, houdt de eventpagina dus goed in de gaten.

Welcome to the village - 19 juli t/m 22 juli 2018

Van donderdag 19 juli tot en met zondag 22 juli verandert de Groene Ster in een geheel duurzaam festivalterrein. Als je van creativiteit houdt en dol bent op kunst (in de breedste zin van het woord), dan is Welcome to the Village zeker een must op je festivalagenda. Hier vind je naast muziek, ook theater, dans, innovatie, food, kunst en design. Ben jij begaan met de wereld? Dan is het nog leuker om een week eerder te gaan. Dan kun je namelijk meehelpen in DORP. Een innovatielab waarbij je meedenkt over een duurzame toekomst.

Finestra Aperta - 2 juni t/m 1 juli 2018

Altijd al een voorstelling willen zien waarbij muziek en (circus)theater elkaar ontmoeten? Dan is Finestra Aperta zeker een voorstelling voor op je bucketlist. De voorstelling is speciaal ontwikkeld voor Leeuwarden - Fyslân Culturele Hoofdstad 2018 en staat volledig in het teken van balans. Zeven acrobaten en vijf muzikanten gaan opzoek naar balans door te klimmen en te zweven. Stap uit je comfortzone en koop je kaartje voor deze bijzondere voorstelling. Te zien in het landschap van Gaastereiland bij Drachten van zaterdag 2 juni tot en met dinsdag 1 juli.

Tall Ships Races - 3 augustus t/m 6 augustus 2018

In het weekend van 3 tot en met 6 augustus vindt er een indrukwekkend evenement plaats in Harlingen. Deze havenplaats in Friesland is dit weekend het finish decor van meer dan 100 grote zeilschepen tijdens de Tall Ships Races. Hier ontdek je de taal van de zee.

Oranjewoud Festival - 1 juni t/m 10 juni 2018

Dit jaar wordt in juni de 6e editie van het Oranjewoud festival gevierd. Het doel van het festival is om een brug te slaan tussen hoogwaardige klassieke muziek en het hedendaagse publiek. Naast de vele topmusici uit het binnen- en buitenland, zijn er een groot aantal inspirerende programma’s. Unieke muziek, een prachtig terrein en van alles te doen. Klinkt als een goed feestje toch?Een project dat het hele culturele jaar doorloopt is Lân fan taal. Bij dit project draait alles om taal. Op verschillende plekken in Friesland worden er tentoonstellingen, activiteiten en voorstellingen gegeven. Daarnaast wordt taal ook uitgebeeld in kunstwerken en ruimtelijke installaties. Het hele jaar door trekt er een Taalkaravaan door de provincie. Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in dit project, een workshop te volgen of een voorstelling bij te wonen. Taal is tenslotte een van de mooiste manieren van zelfexpressie.

 

Mata Hari: Lady of Fashion - t/m 30 juni 2018

Het Friese meisje dat op haar 29ste een mediahype werd in Parijs. Ze stond bekend om haar exotische dans voor mannen in uniform. Maar Mata Hari was ook een fashion icon in haar tijd. Reden genoeg voor 't Andere Museum van Oldtimer tot Kant om een tentoonstelling aan haar te wijden. Stap in modewereld van de vroege 20ste eeuw en ervaar wat Mata Hari zo bijzonder maakte. Deze expo is een absolute must-see voor alle liefhebbers van fashion. Dagelijks te bewonderen met uitzondering van maandag en dinsdag van 13:00 tot 17:00 tot en met 30 juni.

Dus als je nadenkt over een weekendje weg: er is geen betere tijd om Friesland te bezoeken dan in 2018! Kijk je ogen uit, laat je verbazen en neem het helemaal in je op. Life live.

Veel liefs,
Luus