Backpacken in Nederland? Ga eilandhoppen op de Wadden.

Ruim 12 kilo op je rug, een aangetrokken heupband en een klein rugzakje voorop je buik. Herkenbaar? Dan ben jij een echte backpacker. Als reislustig volkje reizen wij Nederlanders met onze rugzak de hele wereld rond. Een maandje Latijns-Amerika, een half jaar Zuidoost-Azië? Wij draaien onze hand er niet voor om. Ook ik ben slachtoffer van deze wanderlust. Het liefst ben ik het hele jaar weg om de wereld te ontdekken.

Gek genoeg associëren we backpacken altijd met verre oorden en exotische plekken. Maar als we even in ons eigen Amsterdam rondkijken ziet het zwart van de buitenlandse backpackers. Als zij ons land een avontuur vinden, waarom zouden wij het dan niet zo zien? Waarom pakken we onze backpack niet voor twee weken in en stillen we onze reislust in de avontuurlijke laaglanden. Ons eigen Nederland ontdekken door de backpacker bril.

Backpack bestemming

Maar waar moet je dan echt heen? Welke plekjes zijn gemaakt voor backpackers? Wat doe je dan tijdens je backpack reis en hoeveel gaat dit avontuur je kosten? In dit blog lees je alle ins en outs over backpacken in Nederland. We beginnen bij onze eerste echte backpack bestemming: de Wadden!

Veerboot of zeilschip?

De eilanden Texel, Vlieland en Terschelling zijn het gemakkelijkst om samen te bezoeken. Vanuit Den Helder pak je de veerboot naar Texel. Van mei tot half september zijn alle vijf de Waddeneilanden met elkaar verbonden. Houd er wel rekening mee dat de veerboot in de zomermaanden juli en augustus dagelijks aan het eind van de middag vaart. In de overige maanden van het jaar vaart de boot een keer per dag, met uitzondering van maandag en zaterdag, dan varen er geen veerboten.

Als je eilandhoppen net iets avontuurlijker wilt aanpakken, kun je er ook voor kiezen om de veerboot te laten voor wat het is en de Waddenzee te bevaren met de eilandhopper. In juli en augustus boek je een overtocht op een historische zeilklipper. Je kunt zelfs een hele week meevaren als je wilt, of overnachten aan boord. Ondanks dat een enkeltje wel iets duurder is dan een simpele veerboot, is de ervaring onvergetelijk. Benieuwd naar de dienstregeling van het historische zeilschip? Bekijk het hier.

Welk eiland past bij jou?

Natuurlijk kun je helemaal zelf bepalen in welke volgorde je de eilanden wilt bezoeken. Het meest logisch is om te beginnen bij Texel en zo de TV-Tas af te gaan of visa versa. Het leuke aan de Waddeneilanden is dat ze allemaal een eigen charme en karakter hebben. Zo is Texel perfect om overheen te fietsen en is Schiermonnikoog gemaakt voor backpackers die even helemaal van de wereld willen zijn. Als je niet alle eilanden afgaat, is het toch fijn om te weten welke eilanden het best passen bij jouw perfecte backpack reis.

Eiland 1. Texel

Type backpacker: actieve beach backpacker
Tip voor overnachting: Texel Yurts

Van alle eilanden is Texel de grootste. Met een strand van zo’n 30 km is Texel een waar beach paradijs. Het uitgestrekte strand is perfect voor een lange zomermiddag vol zon, zee en strand. Maar mocht je net zo’n draaikont zijn als dat wij zijn, dan stelt Texel ook niet teleur. Fietsen, parachutespringen, wandelen, surfen, catamaran zeilen, paardrijden op het strand, huifkartochten, golfen en ga zo nog maar even door. Iedereen die gek is op ruige natuur in combinatie met zilte zeelucht voelt zich hier als een vis in het water.

Zeehonden kijken in Ecomare

Wat zijn de Wadden zonder zeehondjes? Op Texel kun je ze van heel dichtbij zien in Ecomare. In deze zeehondenopvang worden zeehonden en bruinvissen opgevangen die het in het wild niet op eigen kracht zouden redden. Naast dat je bij Ecomare het museum kunt bezoeken, mag je ook meekijken hoe de dieren worden gevoerd. Kun jij niet wachten om die leuke zeehondjes te doen? Op de website van VVV Texel kijk je mee met een live webcam. Like!

 

Eiland 2. Vlieland

Type backpacker: avontuurlijke en expeditie backpacker
Tip voor overnachting: Surf Hostel Vlieland van Surfana

Wilde zee, crossen over de Sahara van het noorden, op expeditie naar de zeehonden. Vlieland is stoer en echt voor avonturiers. Het begint al wanneer je van de waddenveer afstapt. Bij de steiger op de Vliehors word je opgewacht door De Vliehors Expres. Dit enorm tractorachtige voertuig brengt je vanaf het strand naar Hotel Posthuys Vlieland. Daar pak je de enige bus naar het dorp.

Wat is er te doen op Vlieland?

Op Vlieland vind je avontuur. Surfen op de Waddenzee, yoga in de duinen, galopperen over de branding of cross met de tuktuk het hele eiland over. Vanuit Vlieland worden geweldige zeehondentochten georganiseerd. Met een rubberboot race je met 40 km per uur de Waddenzee over. De schipper doet zijn best om zo dicht mogelijk bij de zeehonden te komen, zonder ze te verstoren. Adrenaline, zeehonden, zee… wat wil je nog meer?

Eiland 3. Terschelling

Type backpacker: cultuur & natuur backpacker
Tip voor overnachting: Paalkamperen bij Natuurkampeerterrein Hoorn of op een biologische melkschapenhouderij 

Een half uurtje varen en je bent in Terschelling. Dit is het eiland van het beroemde theaterfestival Oerol. Eenmaal op het eiland sta je meteen oog in oog met de enorme Brandaris, de vuurtoren van Terschelling. Als een van de grotere Waddeneilanden telt Terschelling meerdere dorpen, met West-Terschelling en Midsland als levendige hoogtepunten.


Terugkijken in de tijd: Museum 't Behouden Huys en sterren kijken in Dark Sky Park Terschelling

In deze dorpen vind je een stukje geschiedenis terug. In het wrakkenmuseum liggen alle pronkstukken die duikers in de Waddenzee hebben opgedoken door de jaren heen. Voor iedereen die gek is op verhalen van ontdekkingsreizen en avontuur is museum ’t Behouden Huys een echte aanrader. In dit museum leer je het verhaal kennen van de beroemde Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz en zijn schip de Nova Zembla.

Weg van de dorpjes is Terschelling prachtig groen. Meer dan de helft van het 90km2 grote eiland bestaat uit natuur. De natuur op Terschelling is wel heel bijzonder, de zuidelijke hellingen van de duinvalleien hebben een woestijnklimaat. Bizar! Ook vind je op Terschelling het eerste Dark Sky Park van Nederland. Een natuurgebied waar het zó donker is, dat je de sterren er beter kunt zien, dan waar dan ook in Nederland. En als je er dan toch bent, blijf dan meteen slapen! Logeer bij de boswachter, midden in de natuur en onder de sterren op Natuurkampeerterrein Hoorn. Super goedkoop, back to basic en één met de natuur.

Eiland 4. Ameland

Type backpacker: het backpackertje van alles en/of backpackers met kids
Tip voor overnachting: Familiehostel Sier aan Zee

Ameland is echt een eilandje van alles. Het klinkt cliché, maar er is echt voor iedereen wat. Als je niet kunt kiezen wat je het liefst doet, of als jullie een gezin vol reislustige backpacker(s/tjes) zijn, dan hoort Ameland op jouw Wadhop lijstje. Van geweldige Wad excursies, tot aan kleurrijke marktjes, een tal aan musea en heerlijk eten.


Wad excursies en de Paardenreddingsboot op Ameland

Dit eiland is perfect voor backpackers met kids. Er worden veel excursies georganiseerd die juist super leuk zijn om samen met de kinderen te beleven. Zie je het al voor je, in jullie eigen tuk tuk scheuren jullie het eiland over. Daarna gaan jullie samen met een (toevallig erg interessante) gids het Wad op. Tijdens jullie mini Wad excursie zoeken jullie garnalen, krabbetjes en schelpen. Alles beweegt en kriebelt op de zeebodem.

Natuurlijk mag het bekijken van de meest beroemde attractie van het eiland niet ontbreken wanneer je op Ameland bent. De Paardenreddingsboot. Tien stoere paarden trekken de reddingsboot met brute kracht over het strand, door de branding en zo de zee in. Waarom? Vroeger was dit de manier waarop de reddingsbrigade drenkelingen redde of schepen op zee bij stond. Vandaag is het alleen nog maar een demonstratie, maar dat maakt het niet minder spectaculair om te zien.

Eiland 5. Schiermonnikoog

Type backpacker: Rustzoekende en natuurliefhebbende backpacker
Tip voor overnachting: Camping Seedune Schiermonnikoog

Klein, rustig, afgelegen. Het laatste eiland uit de TV-Tas serie voelt als het einde van de wereld. Ongerept door toerisme, vind je hier nog het echte Nederlandse eilandleven. Als je even helemaal weg wilt zijn van de wereld en niet terugdeinst voor een backpackervaring die van de gebaande paden gaat dan hoort Schiermonnikoog op de route.

Een met de natuur op Schiemonnikoog

Dit betekent zeker niet dat dit kleine Wadden broertje saai is. Via diverse natuur- en wad excursies word je een met de natuur. De grootste trekpleister van het eiland is Nationaal Park Schiermonnikoog. Dit prachtige gebied is het thuis van meer dan 300 vogelsoorten.

Wil jij aan het eind van je backpack avontuur nog even helemaal tot jezelf komen? Mooi. Op Schiermonnikoog vind je de rust. Om te helpen kun je bijvoorbeeld op pad met een wandelcoach of deelnemen aan een bezinningsweekend. #helemaalzen.

Een kleine 3 uurtjes rijden...

Dus als je op avontuur wilt, maar het leven stelt je niet in staat om ver te reizen, denk dan eens aan de Wadden. Voor Wereld Erfgoed hoef je namelijk niet verder te reizen dan de maximale 300 km vanuit Maastricht.

Waar wacht je nog op? En zoals een goed verhaal betaamd eindigt dit blog waar het voor jou verder gaat. “And so the adventure begins”

Veel liefs,

Amanda

Meer leesplezier ♥