Bewust leven: hoe doe je dat?

Er hangt iets in de lucht. Iets wat bijna te mooi voor woorden is. Midden in de wildernis van ons eigen drukke leven is een beweging op komst. In onze eeuwige zoektocht naar geluk, zijn we verder aan het kijken dan onze eigen neus lang is. We voelen ons verantwoordelijk voor de mensen om ons heen en voor onze planeet. We zijn ons bewust van onze social footprint; het gevolg van de manier waarop wij als mensen onze levens leiden.

Van de beste intenties naar happiness fighter.

Duurzaamheid is buzzing en eerlijk gezegd wil ik niets anders dan onderdeel zijn van deze bijzondere stroming, sterker nog, als ik een beetje aanleg zou hebben voor sport, dan zou ik op deze prachtige groene en sociale golf surfen met alles wat ik in me heb. Om me heen hoor ik soms dat één persoon het verschil toch niet maakt. Is dat zo? Komen we er dan zo makkelijk mee weg?

Ik vraag me af hoe ik bij kan dragen, kleine beetjes liefde en groen toevoegen aan mijn dagelijkse routine. Iedere reis begint toch met een enkele stap? Ik zie het vaak genoeg op mensen getatoeëerd staan. Dus laten we deze reis beginnen: van een meisje met de beste intenties naar een volwaardig happiness fighter.

Een beetje hulp is handig.

Kleine stapjes dus. Ik begin bij mezelf. Om me een duwtje in de goede richting te geven ga ik te rade bij Lotte Blankenaauw, een gepassioneerde groene ondernemer, creative mind & Permacultuur Designer. Lotte gelooft in een bewuste manier van leven, denken en doen. Grappig genoeg ziet Lotte zichzelf als een brug tussen twee werelden, precies dat wat ik nodig heb.

Mijn geheim voor balans in een druk leven is het denken in mogelijkheden

Lotte | 11 juli 2018

Bewust zijn in een druk leven.

Ik leg Lotte uit dat ik wil beginnen met mijn dagelijkse routine. Hoe ziet een normale dag eruit voor iemand die bewust leeft?

Lotte vertelt dat eigenlijk geen een dag voor haar hetzelfde is, dat het leven constant in beweging is. “Vandaag ben ik thuis aan het werk en sta ik op met mijn lieve moeder. Vorige week spendeerde ik vier dagen aan de opbouw van een festival, met stalen neuzen, een portofoon en een boormachine. Dat weekend ervoor sliep ik in een tentje in the middle of nowhere Drenthe, waar ik mijn zus ondersteunde met het koken van veganistische maaltijden voor 65 mensen in een retreat”. Het geheim van zo’n veelzijdig leven? “Balans”, lacht ze. “Mijn geheim hiervoor is denken in mogelijkheden, meditatie, dans, het schrijven van poëzie en Yin Yoga”.

Vier vragen voor alle beslissingen.

Oké, balans dus. Beweging, rust en creativiteit. En hoe moet ik dat precies toepassen op het kiezen voor de juiste tandenborstel of het wel of niet gebruiken van plastic bordjes tijdens de zomerbarbecue? “Iedere beslissing is er een die je bewust kunt maken”, vertelt Lotte. Ze leeft volgens de Permacultuur Ethics. “Ik wil iedereen uitdagen om voor één dag al zijn of haar beslissingen te maken aan de hand van vier vragen”.

Secondewerk.

Terwijl Lotte me vertelt over het toepassen van de 4-vragen methode, kan ik niet anders dan lachen. Normaal gesproken is het al een hele uitdaging voor me om te kiezen tussen een prei en een broccoli voor het avondeten. Met de miljoenen keuzes die ik op dagelijkse basis maak, klinkt dit als een tijdrovend klusje. Lotte beantwoordt de onuitgesproken vraag in mijn hoofd: “Je denkt nu waarschijnlijk dat dit enorm veel tijd gaat kosten. Maar het is veel simpeler dan je denkt en het gaat binnen enkele seconden”.

Ik wil iedereen uitdagen om voor één dag alle keuzes bewust te maken

Lotte | 11 juli 2018

Zo kies je duurzaam.

Om haar woorden kracht bij te zetten schetst ze een paar alledaagse situaties. “Met de kleinste beslissingen kunnen we een enorme impact hebben. Neem bijvoorbeeld een eigen fles of pot mee om uit te drinken, zo hoef je geen plastic te kopen”. Van abstract gaat ze naar concreet en schetst ze drie alledaagse situaties op basis van haar 4-vragen methode.

Keuze 1: Lichaamsverzorging

"Ik gebruik geen shampoo’s en badproducten verpakt in een plastic, die vol zitten met allerlei chemicaliën​. In plaats daarvan was ik mijzelf met een natuurlijke zeep. Ik was mijn haren gewoon met water. In eerste instantie wordt het vet, omdat het gewend is aan de ontvetter in de shampoo, maar na enige tijd merk je dat je geen shampoo nodig hebt".

Gevolg:

 • Het is goedkoper. Ik heb geen kosten aan onnodige verzorgingsproducten
 • Mijn haar is gezonder en sterker
 • Het water waarmee ik mezelf was bevat geen moeilijk afbreekbare stoffen en/of plastics die in de oceaan of in het drinkwater terecht komen
 • Ik kies bewust voor zelfacceptatie. Dat draagt bij aan mijn geluk

Keuze 2: Kleding

"Als ik kleding koop, dan tweedehands of vintage".

Gevolg:

 • Ik draag bij aan het circulair hergebruiken van kleding
 • Mijn kleding heeft meer waarde voor me, het is al eens gedragen en heeft daarom een verhaal
 • De kleding is goedkoper dan nieuwe kleding, waardoor ik kan kiezen voor een betere kwaliteit met een langere levensduur
 • Door geen nieuw geproduceerde kleding te kopen, werk ik niet mee aan kinderarbeid. Iets wat buiten mijn zicht gebeurt, maar waarvan ik wel weet dat het gebeurt

Keuze 3: Voedsel

"Mijn eten is zo lokaal mogelijk en wanneer ik eten koop neem ik een eigen tas mee".

Gevolg:

 • Ik draag bij aan de inkomens van de lokale ondernemers in plaats van mega industrieën
 • Mijn eten is verser
 • Geen onnodige verpakkingen die worden meegegeven in de supermarkten. Dus geen bijdrage aan one-time-use plastics
 • Geen onnodige plastic tas voor de boodschappen. Iedere tas die ik niet koop komt ook niet door mijn toedoen in de oceaan
 • Door lokaler te kopen, draag ik in mindere mate bij aan de uitstoot en het gebruik van benzine

Naast deze praktijkvoorbeelden heeft Lotte ook nog een aantal handige tips voor iedereen die duurzamer wil leven.

 • Zorg goed voor jezelf. Als jij je goed voelt kun je anderen ook meer geven.
  Hoe? Door gezonde voeding, selectief te zijn met wie je om je heen wilt hebben en alleen te doen waar je echt passie voor hebt.
   
 • Raap een keer iets op. Ook al is het niet van jou. Of doe mee aan een opruimproject.
  Hoe? Door je gewoon aan te melden ;-). Zoals bijvoorbeeld voor dit project deze zomer.
   
 • Wees lief voor jezelf. We zijn veel te streng voor onszelf met onze eindeloze verwachtingen.
  Hoe? Begin de dag met een rustige ademhalingsoefening. Kom tot rust. Wees tevreden met wie je bent, wie je mag zijn en hoe je eruit ziet.

De eerste stap is gezet, de reis is begonnen. Stap 1: één dag bewust kiezen. Let’s go. Ik ben er klaar voor. In mijn volgende blog laat ik jullie weten hoe het me is vergaan. Voor nu, thanks Lotte voor het delen. Sharing is caring.

Veel liefs,
Amanda

Heeft Lotte jou ook geïnspireerd en wil je haar volgen? Op dit moment is ze bezig met het opzetten van haar eigen groene onderneming en het schrijven een poëziebundel. Volg haar op Facebook of Instagram.