De 4 kleinste, karakteristieke theaters van Nederland

Je kent ze wel; Carre, AFAS circustheater, Tuschinski en zo kunnen wij er nog wel een aantal opnoemen. De bekendste theaters van Nederland. Allemaal prachtig, maar er zijn zoveel meer theaters in Nederland die de moeite waard zijn om te bezoeken. Kleinere intieme theaters krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Wil je een keer op avontuur gaan, niet naar de standaard theaters, maar juist iets nieuws ervaren? Wij hebben speciaal voor jou, een paar theaters op een rijtje gezet die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Theater de Huiskamer | Weert

Als we het hebben over een klein theater met een karakteristieke uitstraling is ‘De Huiskamer’ in Weert een perfect voorbeeld. Deze voormalige kleuterschool heeft daarvoor een flinke metarmorfose gehad. Het theater en theatercafe zijn ingericht met tweedehands items. Dit geldt niet alleen voor de banken, stoelen en tafels, maar ook het servies. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je thee drinkt uit een kopje van je overgroot oma. 

Wanneer je het theatercafe binnenkomt voelt het meteen sfeervol en warm. Je voelt je erg welkom. Een oude platenspeler met lp’s in de ene hoek, een vintage stoel met boeken over oude popsterren zoals David Bowie in de andere. Aan de wand een mooie vintage poster. Veel verschillende items en toch een geheel.

De theaterzaal is intiem en biedt ruimte aan 100 gasten. Bij Theater de Huiskamer kom je niet alleen voor een voorstelling, maar krijg je uitsluitend ook avondeten voorgeschoteld. De ruimte is opgedeeld in twee delen. Als je door de deur loopt kom je in een ruimte met statafels en oude leren banken. Het voorste deel staat vol met stoelen. Speciaal voor de voorstellingen.

Concordia | Enschede

Concordia is niet alleen een theater, maar ook een kunst- en muziek huis. Je kunt hier terecht voor veel verschillende culturele dingen. Regelmatig zijn er toffe optredens, mooie tentoonstellingen en draaien ze verschillende films met een diep verhaal, die je nooit in de standaard bioscoop zou kunnen zien. Als we ons even richten op theater dan zijn hier veel verschillende genres, van cabaret en jeugdtheater tot aan Opera. Er is dus zeker voor iedereen van de familie wat leuks.

Wanneer je binnenkomt bij Concordia merk je als eerst het vriendelijke personeel op. Het meeste personeel dat hier werkt zijn vrijwilligers. Zij doen er alles aan om het je naar je zin te maken. Wat zo leuk is aan Concordia is de huiselijke sfeer en kleinschaligheid. De theaterzaal staat bekend als de mooiste theaterzaal van Enschede!

Naast al het leuks wat Concordia te bieden heeft hebben zij ook een Grand Café, waar je voor of na de voorstellingen kunt genieten van een kopje koffie, thee, glaasje frisdrank of een alcoholische versnapering. En kunt napraten over de voorstelling. Het Grand Café beschikt over een kleine kaart met verschillende belegde broodjes en een uitgebreid bittergarnituur menu. Niet te gek, prima voor bij een borrel!

Het Werftheater | Utrecht

Dit is zeker een van onze favorieten. Het Werftheater is gevestigd in een werfkelder aan de oudegracht midden in Utrecht centrum. Hoe leuk is dat! Wat het theater speciaal maakt is natuurlijk de unieke locatie, wie verwacht er nou een theater in de muur langs de gracht? Het is een kleinschalige zaal en heeft slechts plek voor 100 gasten, nog specialer dus. Bij het Werftheater is vooral cabaret en kleinkunst te bezoeken. De theatervoorstellingen kan je onder genot van een lekker drankje van de bar bewonderen.

Kortom met haar unieke locatie, wisselende artiesten en de unieke sfeer, belooft een bezoek aan het Werftheater zeker een unieke ervaring te worden!

Natlab | Eindhoven

Wij zijn gek op plekken waar cultuuraanbod net even anders is als normaal. Het Natlab is een van deze plekken. Sinds 2013 is het Natlab een plek met een breed aanbod aan culturele activiteiten. Je gaat naar het Natlab voor een indie film, theater, dans, exposities, lezingen en debatten. Wat tof is, is dat er in de zomer (ook al is de zomer bijna afgelopen, willen wij dit toch met je delen) er regelmatig een buitenbioscoop wordt gebouwd!

Het Natlab was vroeger een Natuurkundig Laboratorium van Philips. Een plek waar innovatieve uitvindingen werden gemaakt. Leuk weetje, zelfs Albert Einstein heeft nog in het Natlab gestaan! Het Natlab is gelegen in Strijp-S, de industriële hotspot van Eindhoven. 

Natuurlijk heeft Nederland nog veel meer toffe cultuurplekken te bieden. We moeten toegeven dat deze 4 theaters, zeker de moeite waard om te bezoeken. Wanneer je een van deze theaters gaan bezoeken, laat het ons dan weten. Post een leuke foto van de zaal of van jezelf met de #Tripweb, zodat wij jouw foto kunnen vinden. Wij zijn zeker benieuwd welk theater jou het meest aanspreekt. Veel plezier!

Veel liefs,
Resy

Meer leesplezier ♥