Dé 4 meest indrukwekkende expo’s die je niet mag mislopen!

Nederland is een land dat veel musea en verschillende exposities te bieden heeft. Maar hoe kies je hier nou de pareltjes tussenuit? Om het voor jou gemakkelijker te maken heb ik de meest indrukwekkende, mooie en interessante expo’s op een rijtje gezet!

The Stories We Carry - Tassenmuseum Hendrikje | Amsterdam

Kun je je voorstellen dat jouw thuisland niet meer veilig is? Je moet vertrekken naar een nieuw land en in een split-second beslissen wat je mee gaat brengen. Wat neem je mee?

Het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam biedt een super indrukwekkende expositie, genaamd ‘The Stories We Carry’. Hier worden vluchtverhalen verteld door mensen die in het verleden hebben moeten vluchten vanwege een gevaarlijke situatie. Deze expo zorgt even voor een reality-check en laat je nadenken over wat je als persoon allemaal bezit en hoe het zal zijn zonder al die spullen.

De verhalen worden verteld aan de hand van de tas en de bezittingen die verschillende mensen hebben meegebracht tijdens hun vlucht. Hierbij gaat het voornamelijk om voorwerpen met een zeer persoonlijke betekenis wat de verhalen zo indrukwekkend en levendig maken.

Naast dat er vluchtverhalen worden verteld, wordt er ook aandacht besteed aan de ontwerper Didi Aaslung. Deze is een vrouw besteedt aandacht aan de bewoners van vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. Gezamenlijk maken zij tassen van aangespoelde reddingsvesten en boten. Super goed initiatief natuurlijk!

The Stories We Carry is te zien vanaf dinsdag 14 augustus 2018 tot en met zondag 4 november 2018 en wordt aangeboden in het Nederlands, Engels en Arabisch.

Als je opzoek bent naar een expo die je aan het denken zet, is The Stories We Carry zeker een aanrader!

Praktische informatie
Locatie: Tassenmuseum Hendrikje
Adres: Herengracht 573, 1017 CD, Amsterdam
Prijs: € 12,50 

The Hague Street Art - Openbare ruimte | Den Haag

Den Haag beschikt sinds een tijdje over een groot aantal fantastische stadsschilderingen! The Hague Street Art biedt verschillende tours aan door het Haagse stadsdeel Segbroek. Hier zijn zo’n 40 kunstwerken te vinden in de openbare ruimte.

In de tijd tussen 2009 en 2015 zijn deze kunstwerken stand gekomen door samenwerkingen met verschillende kunstenaars. Van lokale tot nationale en zelfs internationale kunstenaars! Dit maakt het project zo superleuk, mensen met verschillende achtergronden zijn erbij betrokken geweest!

Door het grote aanbod van schilderingen heeft het de naam van ‘grootste publieke galerij’ in Den Haag gekregen. Samen met het stadsbestuur en het Gemeentemuseum is een project gerealiseerd waarbij meer dan 2000 vierkante meter aan muren en elektriciteit huisjes werden omgetoverd tot wonderlijke schilderingen. Dit allemaal om de illegale graffiti, de posters en het vandalisme te voorkomen, hoe leuk is dat! Dit project heeft ervoor gezorgd dat het stadsdeel een veiligere, schonere en kleurrijke omgeving werd voor de inwoners. Wat leuk is om te zien is dat deze kunst niet alleen bedoeld is om de stad te versieren maar hiernaast ook een maatschappelijk doel nastreeft!

Tijdens de vele speciale tours word je geleid langs de kunstwerken in de stad. Dit wordt gedaan onder begeleiding van zeer enthousiaste gidsen die je alle informatie kunnen geven. Ze vertellen over de unieke kunstwerken met het achterliggende verhaal. Hiernaast geven ze meer info over de verschillende kunstenaars en wordt het maakproces nader toegelicht!

Op de website van The Hague Street Art zijn het hele jaar door tours met verschillende thema’s te boeken! Ook met de kids is het leuk om een tour te ondernemen, lekker rondlopen in de buitenlucht en kleurrijke schilderingen bekijken.

Praktische informatie
Locatie: The Hague Street Art
Adres: Van de Kunstraat 12, 2521 BB Den Haag.
Prijs: Afhankelijk van de tour

 

BITTER Chocolate Stories - Tropenmuseum | Amsterdam

Vanaf 20 september 2018 kun je in het Tropen Museum in Amsterdam een indrukwekkende expo met een boodschap bezoeken! Tijdens deze expo worden kinderverhalen verteld over de cacaoplantages in West-Afrika.

In Ghana en Ivoorkust werken meer dan 2 miljoen kinderarbeiders op de cacaoplantages. Bijna niet voor te stellen! Hieronder vallen zo’n tienduizend kinderen die slachtoffer zijn van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Door de productie van cacao wordt ervoor gezorgd dat wij, als chocoladeconsument, ver weg van de kinderarbeid, toch nog onze lekkere chocolade kunnen kopen en eten. 

Deze expositie geeft een kijkje in het leven van deze kinderen. ‘Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar?’. In BITTER Chocolate Stories vertellen 15 kinderen hun verhaal en nemen zij je mee in hun leven. Ze vertellen over het leven van zichzelf maar hierbij ook nog die van hun ouders, de cacaoboeren en die van de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen.

Om deze expo tot stand te laten komen is er met verschillende partijen samengewerkt. Hieronder vallen de fotografe Joana Choumali, Journaliste Marijn Heemskerk, voorzitter van GRADE_FRB Madame Bernadette Ouédraogo, Paradoc en Tony’s Chocolonely!

Geïnteresseerd in een expo met een sterke boodschap en een verhaal? Dan is BITTER Chocolate Stories écht niet te missen in je planning! Je kunt het bezoeken van 20 september 2018 tot en met 1 december 2019.

Praktische informatie
Locatie: Tropen Museum
Adres: Linnaeusstraat 2, 1092 CK, Amsterdam
Prijs: €15,00 voor volwassenen/ €8,00 voor kinderen

    

Cool Japan - Tropenmuseum | Amsterdam

Het Tropen Museum heeft dit jaar een expositie over het land van uitersten: Japan!

Tijdens de expositie ‘Cool Japan’ brengen ze de wereldwijde fascinatie voor het land in beeld. Je ziet er dingen van samoerai tot Hello Kitty en van Japanse horror tot schattige fashion uit de straten van de hoofdstad, Tokio.

In het Tropen Museum zie je de historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie. Wat opvallend is dat er overeenkomsten te zien zijn tussen de moderne tekenaars en de oude meesters! Zo kun je ontdekken dat moderne tekenaars en animatoren nog steeds gebruik maken van de eeuwenoude technieken op het gebied van prenten, schilderingen en houtsneden.

Één van de mooiste, indrukwekkendste dingen die je kunt bezoeken is het vier meter hoge schilderij, genaamd Uki-Uki, geschilderd door Matsuura Hiroyuki. In de schilderij worden de hedendaagse en traditionele elementen weergeven die de kern van de tentoonstelling verbeelden. Zeker de tijd even nemen om hier je ogen uit te kijken!

Voor de kids is Cool Japan een droomland om in rond te lopen en zich te verbazen over al het geks en moois. Dus zeker een bezoekje waard voor met het gezin! Je kunt deze expo bezoeken vanaf 28 september 2018 tot en met 1 december 2019.

Praktische informatie
Locatie: Tropen Museum
Adres: Linnaeusstraat 2, 1092 CK, Amsterdam
Prijs: €15,00 voor volwassenen/ €8,00 voor kinderen

Ben jij al geïnspireerd geraakt door deze 4 indrukwekkende expo’s? Wacht niet langer en breng een bezoekje!

Over de blogger | Sarah

Mijn naam is Sarah Wennekes en ik woon nu al meer dan 3 jaar in Breda. In deze supergezellige stad volg ik de studie Management Toerisme en ben ik nu bezig met mijn minor Experience Design Lab! Hierbij leer ik onder andere over het vermarkten van een bestemming. 

In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om te fotograferen, en deze foto’s plaats ik regelmatig op mijn  Instagram-account. Ook houd ik er superveel van om te dansen en lekker uit eten te gaan met vrienden. Hiernaast heb ik een grote passie voor reizen en het ontdekken van nieuwe culturen. Vandaar dat ik ook 5 maanden in Peru te vinden was voor mijn stage!

Heb ik jou geïnspireerd en wil je mij beter leren kennen? Volg mij dan op Instagram, via @travelwithsaar.

Meer leesplezier ♥