De 6 meest bijzondere poppodia van Nederland

Naar welk optreden zullen we nu eens gaan? Een vraag die bij ons regelmatig door het hoofd spookt, als we terugkomen van een toffe voorstelling. Om daar achter te komen kijken we vaak in de agenda’s van verschillende poppodia. Maar wat zijn nou de leukste en meest bijzondere poppodia van Nederland? Om daar achter te komen, gingen wij op onderzoek. Dit is het resultaat: 

Paard van Troje | Den Haag

Poppodium Paard van Troje staat bekend om zijn gevarieerde programmering. Optredens zijn er in ontelbaar veel genre's. Van alombekende pop en rock tot aan de onbekende klanken van blues en americana. Wat denk je bijvoorbeeld van namen als Solomon Burke, Bløf, Kane, De Dijk, Anouk en Within Temptatio.

Hou jij van comedy? Hou dan zeker de agenda van Paard van Troje in de gaten. Regelmatig worden er namelijk ook comedyshows georganiseerd. Verder hoor je van dinsdag tot en met zaterdag de lekkerste platen uit de muziekgeschiedenis voorbijkomen. Geheel in eigen Paard van Troje stijl. 


Tivoli Vredenburg | Utrecht

Tivoli Vredenburg is een centrum voor popcultuur midden in het hart van Utrecht. Zeker 305.000 mensen per jaar bezoeken het poppodium en daarmee is Tivoli ook één van de grootste in Nederland. Het poppodium heeft twee locaties: Tivoli Oudegracht en Tivoli de Helling.

In deze twee verschillende gebouwen biedt Tivoli een gevarieerd programma aan. Van internationale bands als Franz Ferdinand, Patrick Watson en Panic at the disco tot Nederlandse topacts als Voicst, Within Temptation, Racoon, Bløf en De Dijk. Natuurlijk is er ook ruimte voor nieuw talent in de vorm van: Alela Diane, Pete & the Pirates en Kyteman’s Hiphop Orkest. Naast de vele concerten, zorgen nationale en internationale dj’s ervoor dat drie dagen in de week er flink wat dansjes gedaan kunnen worden. 


 


 

Poppodium Duycker | Haarlemmermeer

Zes meter onder het waterpeil bevindt zich het laagstgelegen poppodium van Nederland: Duycker. Een poppodium voor popcultuur in Haarlemmermeer. Jaarlijks worden er zo’n 200 evenementen georganiseerd, waaronder: live concerten, festivals, dancefeesten, open podia, jamsessies en café concerten. Bij Duycker hangt een intieme sfeer. Daarnaast is het ook een plek voor jong talent! Kinderen vanaf 12 jaar ontwikkelen hun linkerhersenhelft als muzikanten, kunstenaars, dansers en fotografen in de dop. 

Poppodium Vera | Groningen

Een poppodium in Groningen waar je terecht kunt voor veel diverse concerten, oftewel zoals Vera zegt: “Club for the international pop underground.” In Vera spot je dan ook nieuwe en onontdekte bands van over de hele wereld. Tickets zijn vaak ook aan de goedkope kant, dus als je een avondje nieuw talent wil ontdekken voor een fijn prijsje, dan is Vera jouw date op zaterdagavond.

Club for the international pop underground.

De populairste muziekstijlen bij Vera varieren van rock, van indie- en postrock, tot punk en metal. Verder is er ook reggae, elektronische muziek, zoals hiphop, drum “n” bass en techno, en avant-garde/experimentele muziek te horen.

Door de jaren heen hebben er vele veelbelovende artiesten bij Vera op het podium gestaan, die later dan ook internationaal doorbraken. Het mooie aan Vera is dan ook dat het volledig draait op vrijwilligers, die lid zijn van de vereniging Vera.

Buiten de concerten die er bij Vera georganiseerd worden, zijn er ook de zogenoemde “Swingavonden” en kun je er genieten van films in de “Vera Zienema”. De films zijn vaak de oude klassiekers of wat minder bekende films. Af en toe kan er ook door de bezoekers meegedacht worden over welke films er getoond moeten worden. Voor welke marathon zou jij in zijn? 

Theater de Roode Bioscoop | Amsterdam

Een erg sfeervol en klein podium aan het Haarlemmerplein in Amsterdam. Het Theater de Roode Bioscoop was ooit, de naam zegt het al, een bioscoop. Tegenwoordig kun je er genieten van theater, poëzie, jazz en wereldse improvisaties. Er is slechts één zaaltje waar ongeveer 50 personen plaats kunnen nemen, een hele intieme setting dus.

Een heel erg leuk concept dat Theater de Roode Bioscoop in samenwerking met het nabijgelegen eetcafé Blaauwhoofd heeft is het Theaterdiner. Het eetcafé serveert bijzonder lekker eten met zorg en verse ingrediënten. Combineer dus vooral een bezoek aan het poppodium met een heerlijk hapje eten.

Poppodium EKKO | Utrecht

Ekko is één van de meest invloedrijke poppodia van Nederland waar nationale als internationale bands en dj’s optreden. Op een prachtige locatie, aan de grachten in hartje Utrecht, is het een plek waar veel gebeurt: ingetogen pop, gierende rock, knallende techno en elektro, de nieuwste hiphop, denderende Balkan Beatz en nog veel meer. Ook zorgt deze afwisselende programmering ervoor dat EKKO nog steeds erg geliefd is in het Utrechtse uitgaansleven. In het verleden hebben onder ander: Franz Ferdinand, Patrick Watson, Nathan Fake, Tiga, Motorpsycho en Enter Shikari hier op het podium gestaan en nog steeds is het poppodium dé plek om nieuw talent te ontdekken.

Poppodium EKKO heeft één zaal die plaats biedt voor 300 personen. Ook hebben zij een eetcafé waar je voor- of achteraf het optreden van een 1,2 of 3-gangenmenu kunt genieten.

Tot slot

Na het lezen van dit blog weet jij natuurlijk precies waar je de volgende keer heen wilt, wanneer je weer eens op zoek bent naar een nieuwe voorstelling of optreden. Vind jij toch dat er een poppodium mist in dit lijstje of weet je een voorstelling die wij niet mogen missen? Laat het ons dan zeker weten met de #Tripweb.

Met culturele groet,

Jordi

 

Meer leesplezier ♥