De mooiste hardlooproutes van Nederland per provincie: Groningen, Friesland & Drenthe

Bij Tripweb zijn we gek op hardlopen. Het is bikkelen, maar als je eenmaal op gang bent voel je de energie stromen! Het is simpelweg een kwestie van doen. Het leuke aan hardlopen is dat je er eigenlijk zo goed als niets voor nodig hebt. Een paar goede sportschoenen, een comfortabele sportoutfit en mentale wilskracht voldoen. Iedereen kan het. En wat is nou fijner dan hardlopen op de onverharde paden midden in de natuur? Wil jij beginnen met hardlopen of ben je op zoek naar een nieuwe hardlooproute? Top! Wij zetten voor al jullie lopers (to be) de mooiste hardlooproutes in de natuur van 2 tot en met 20 kilometer per provincie op een rij. We beginnen in het hoge noorden. Dus weet je niet waar je moet gaan hardlopen? Dit zijn de leukste hardlooproutes tot 20 kilometer om te proberen in Groningen, Friesland en Drenthe.

Groningen

Noorderplantsoen - Groningen - Afstand: 2.5 km | Moeilijkheidsgraad: beginnende loper

In het centrum van Groningen vind je een kleine oase van groen: het Noorderplantsoen. Het meest bekende stadspark van de stad is smal en lang en daardoor perfect als korte hardlooproute. Zomers is het altijd gezellig druk in het park en liggen de velden rondom de vijvers vol met picknickkleedjes. In het park vind je meer dan 50 verschillende boomsoorten, die zijn voorzien van naambordjes. Een leuke bijkomstigheid en de kans om naast jouw body ook je brains te trainen. Tip: in het najaar wordt de plantsoenloop georganiseerd in het Noorderplantsoen. Een run van 4 t/m 8 kilometer door het park. Heb je meteen iets om naar toe te werken ;-).

De Onlanden – Groningen - Afstand: 6.66 km | Moeilijkheidsgraad: beginnende tot geoefende loper

Op de grens van Groningen en Drenthe ligt De Onlanden. Een prachtig natuurgebied dat van oorsprong dient als een waterbergingsgebied. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Groningen (met de fiets zo’n vijftien minuten), maar voelt als een totaal andere wereld. Moerasbos, hooilanden en duizenden vogels. Naast dat je in De Onlanden goed kunt hardlopen, kom je hier tijdens je run ook veel vogelspotters tegen. Benieuwd naar de route? Bekijk ‘m hier.  

Friesland

Route rondom landgoed De Slotplaats - Bakkeveen - Afstand: 5.84 km | Moeilijkheidsgraad: beginnende lopers

In Friesland, op de grens met Drenthe en Groningen ligt een hardlooproute vol verhalen. Tijdens je run in dit natuurgebied maak je kennis met kwakende heikikkertjes, roofvogels en honderd jaar oude beukenbomen. Het fijne aan dit bosrijke gebied is dat het bestaat uit veel rechte stukken, waar je voluit kunt hardlopen. Al rennend kom je langs de Burmaniazuil. Een groten stenen zuil waar volgens de verhalen vroeger een haan van lood op stond. De legende van deze zuil vertelt dat wanneer de loden haan kraaide, vaders en moeders hun nieuwe kindje eronder vandaan konden halen. Wie weet haal je wel veel meer uit je run dan alleen die endorfine boost…

Trailrun Schiermonnikoog – Schiermonnikoog - Afstand: 20.71 km | Moeilijkheidsgraad: ervaren loper

Ben jij een loper met ervaring? Deins je niet terug voor een pittige 20 kilometer? Perfect! Dan is de Trailrun door de prachtige natuur van Schiermonnikoog een must-do voor jou. Van het waddeneiland Schiermonnikoog wordt weleens gezegd dat het voelt als het einde van de wereld. Het is er heerlijk stil, er rijden geen auto’s en je komt er amper iemand tegen. De perfecte route om je hoofd leeg te maken en een te worden met het duinlandschap. Tijdens deze route steek je vaak de duinrand over naar het naaldbos vol kronkelende paadjes. Voor hen die echt van geen ophouden weten is deze route nog te verlengen met 6 of 16 kilometer. Tip: neem een kaart mee van het eiland, deze route is namelijk niet gemarkeerd. Een echt avontuur!

Drenthe

Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder – Midlaren - Afstand: 5.99 km | Moeilijkheidsgraad: beginnende tot geoefende loper

In Drenthe vind je een hardlooproute met een rugzakje. Bijna 3.000 jaar geleden werd het bos in dit gebied volledig met de grond gelijk gemaakt. Bomen maakten plaats voor intensieve landbouw, wat uiteindelijk leidde tot het heidelandschap waar je vandaag de dag in rond kunt rennen. Op de heide word je vergezeld door grote grazers zoals paarden en Schotse Hooglanders. Deze zorgen er met hun gegraas voor dat het landschap verwildert.Grappig aan deze route is ook dat je tijdens het rennen een reis door de tijd maakt. De geschiedenis heeft namelijk duidelijk haar sporten achter gelaten. Van grafheuvels die dateren voor Christus, karrensporen uit de Middeleeuwen tot aan een tankgracht uit de tijd van WOII. Tip: ren deze route in augustus en/of september. Dan staat de heide in bloei en ren je door een zee van paarse heidevelden!

Holtingerveld – Havelte - Afstand: 8.49 km | Moeilijkheidsgraad: beginnende tot geoefende loper

Net zoals de vorige route neemt ook deze je mee terug in de tijd. En wel helemaal naar de oertijd! Een trail langs hunebedden en grafheuvels, maar ook langs veel plekken uit WOII. Langzaam neemt de natuur de macht over deze plekken weer terug. Dit leidt tot een verwilderde spoorlijn, bloeiende bomkraters en een semi overgroeide voormalige start- en landingsbaan. De hardlooproute door Holtingerveld is er dan ook een om een dagje uit van te maken. Rennen afwisselen met sightseeing. Is dat niet iets voor een sportieve date?

Dus ben je op bezoek in het hoge noorden of woon je er? Dan zijn deze natuurlijke hardlooproutes een feestje om te rennen. Gewoon voor het plezier, voor de conditie of als oefening voor een trailrun wedstrijd.

In het tweede deel van dit blog ga ik op zoek naar de mooiste hardlooproutes in de natuur van Overrijssel, Flevoland en Noord-Holland. Zo werken we ons een weg naar beneden. Dus stay tuned, enjoy and run!
 

Veel liefs,
Amanda