De mooiste hardlooproutes van Nederland per provincie: Noord-Holland, Flevoland en Overijssel

Bij Tripweb zijn we gek op hardlopen. Het is bikkelen, maar als je eenmaal op gang bent voel je de energie stromen! Het is simpelweg een kwestie van doen. Het leuke aan hardlopen is dat je er eigenlijk zo goed als niets voor nodig hebt. Een paar goede sportschoenen, een comfortabele sportoutfit en mentale wilskracht voldoen. Iedereen kan het. En wat is nou fijner dan hardlopen op de onverharde paden midden in de natuur? Wil jij beginnen met hardlopen of ben je op zoek naar een nieuwe hardlooproute? Top! Wij zetten voor al jullie lopers (to be) de mooiste hardlooproutes in de natuur van 2 tot en met 20 kilometer per provincie op een rij. In dit tweede deel van deze blogserie over hardlopen dalen we een klein beetje naar beneden. Weet jij niet waar je moet gaan hardlopen? Dit zijn de mooiste hardlooproutes tot 20 kilometer in Noord-Holland, Flevoland en Overijssel.

Noord-Holland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland - Haarlem - Afstand: 17,5 km | Moeilijkheidsgraad: ervaren loper

Deze route is niet weggelegd voor watjes. Dit is namelijk niet zomaar een hardlooproute, maar een echte trailrun. Nu hoor ik sommige denken, een wat? Ja, een trailrun. Natuur, langere afstanden, hoogteverschil, heel veel modder, bochtjes, mul zand en zelfs water. Al deze dingen komen om de hoek kijken wanneer jij kiest voor een trailrun. Zo loop jij in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland door eeuwenoude bossen, langs voormalige landgoeren en bunkers uit de tweede wereldoorlog. Jouw route start bij Landgoed Duin en Kruidberg, een bebost heuvellandschap dat ooit het eigendom was van koning Willem III. Vanaf dit landgoed bikkel je naar het Landgoed Heerenduinen waar je terecht komt in one of a kind duineikenbossen. Richting het einde van de route maken de bossen plaats voor een adembenemende duingebied, met (hopelijk) een felblauwe lucht en uitkijk op de zee.

Let op! Deze route heeft geen paaltjes of wegbewijzering. Natuurmonumenten helpt je uit de brand. Download de route nu op de website of zoek 'm op in de Natuurroute app.

De Troeterroute – Monnickendam - Afstand: 7 km | Moeilijkheidsgraad: beginnende tot geoefende loper

Deze route start en eindigt in het historische en prachtige Zuiderzee-stadje Monnickendam en leid je langs de Gouwzee door de natuur van Hemmeland. In 7 kilometer ren je over dijken door het polderlandschap. Overal om je heen zie je graslanden, grazende koeien, luid kwakende ganzen en plassen. Deze hardlooproute voelt alsof ‘ie van een ansichtkaart is geslopen. Een rondje typisch Nederland. De route wordt ook wel de ‘Troeterroute’ genoemd. Een Troeter was vroeger een scheldnaam die in deze omgeving werd gebruikt voor Monnickendammers. Een naam die zij te danken hebben aan de armoede die er in het gelijknamige stadje heerste in het begin van de vorige eeuw. Van die armoede is vandaag de dag niet veel meer te merken, zowel de sierlijke gevels als de groene natuur zijn een rijkdom voor het oog ;-).

Flevoland

Trailrunroute Harderbos - Biddinghuizen - Afstand: 15.7 km | Moeilijkheidsgraad: ervaren lopers

Een dicht begroeid bos, enorme Schotse hooglanders, beverburchten. De trailrunroute door het Harderbos brengt je terug naar een weelderige oertijd. Deze route is super uitdagend. Als je letterlijk van de gebaande paden af wilt, dan is deze route iets voor jou. Er zijn geen paaltjes om je begeleiden, al loopt de route grotendeels parallel aan andere bewegwijzerde routes. Je begint in de groene oase van het nieuwe klimaatbos. Dit bos is pas in 2008 aangelegd, wat betekent dat alle bomen nog vrij jong zijn. Het hele bos is sowieso nog geen 50 jaar oud! Na enige tijd kom je een hek tegen waar je overheen moet klimmen. Zodra je over het hek  heen bent, sta je in het leefgebied van de Schotse Hooglanders. Naast dat deze dieren er met hun lange manen prachtig uitzien, hebben ze ook een doel. Door het grazen van de Hooglanders ontstaat er ruimte voor planten om te groeien, deze planten trekken insecten aan, die vervolgens weer vogels aantrekken. Op die manier ontstaat er in het relatief nieuwe Harderbos een rijk en gevarieerd ecosysteem. Circle of life! Wanneer je bij het trekpontje aankomt weet je dat je bijna halverwege bent. Trek jezelf over het water naar de overkant en ren richting de beverburchten. Als je echt voor de full body workout gaat, deins dan niet weg voor grote omgevallen bomen. Net voor de finish van deze route staat je nog een interessante verrassing te wachten. Kun jij de uitgang vinden?

Beatrixpark – Almere - Afstand: 2,3 km | Moeilijkheidsgraad: beginnende loper

Zin in een wat minder heftige route in een rustgevende omgeving? Dan is het Beatrixpark in Almere een fijne plek om jouw hardlooprondje te doen. In het Beatrixpark ren je om het water heen. an het uitzicht krijg je spontaan een vakantiegevoel. Mensen zijn heerlijk aan het picknicken aan de waterkant, kinderen spelen in het skatepark en gezinnen sloven zich uit op de midgetgolfbaan. Prima voor een korte ronde van zo’n 2.3 km.

Overijssel

Buurserzand – Haaksbergen - Afstand: 5.2 km | Moeilijkheidsgraad: beginnende tot geoefende loper

Het Buurserzand is een prachtig natuurgebied vol open heidevlakten, graslanden en vennen. De flora en fauna in dit gebied zijn rijk en het natuurgebied wordt ook zoveel mogelijk haar gang gelaten. Kikkertjes kwaken hier vrolijk in plassen en in augustus staat de heide paars in bloei. Verwacht zandpaden en kleine hoogteverschillen, met vooral veel tussenstops onderweg. Overal is wat te zien. Zo pluk je hier was jeneverbessen om ’s avonds mee te koken, kom je langs een typisch Twenste boerderij, wordt de paarse heide afgewisseld met roze bloemetjes op de nattere gebieden, ontdek je de zeldzame klokjesgentiaan en kun je halverwege je run even pootje baden in het Buursermeertje.

het Reggedal – Sallandse Heuvelrug - Hellendoorn - Afstand: 7 km / 12 km / 21km | Moeilijkheidsgraad: beginnende tot ervaren loper

De Sallandse Heuvelrug is een prachtig plek om hart te lopen. Je vindt hier grafheuvel van voor de laatste IJstijd, eeuwenoude bossen en mooie heide. Dat de Sallandse Heuvelrug het ideale hardloopdecor is vindt ook de organisatie van het Strong Man Run event. Een hardloop event dat zichzelf de ‘moeder der obstaclesruns’ noemt. Deelnemen aan dit event is een uitdaging voor je hardloop skills. Meer dan 40 obstakels testen jouw kracht en uithoudingsvermogen onderweg. Denk aan modder, een waterval beklimmen, tijgeren, over banden rollen en in het diepe duiken. Eigenlijk is er voor iedere renner wel een geschikte afstand te vinden, van 7 tot en met 21 kilometer.

Dus ben je op bezoek in een van deze provincies of woon je er? Dan zijn deze natuurlijke hardlooproutes een feestje om te rennen. Gewoon voor de lol of als oefening voor een wedstrijd.

In het derde deel van dit blog daal ik nog een stukje verder af naar beneden en ga ik op zoek naar de mooiste hardlooproutes in de natuur van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland. Dus stay tuned, enjoy and run!
 

Veel liefs,
Amanda