Het Suikerfeest, meer dan alleen viering van eten

Ons mooie Nederland is vandaag de dag een kleurrijke multiculturele samenleving. Dat houdt in dat er naast de Nederlandse feestdagen ook steeds meer feestdagen bijkomen uit andere culturen. Denk bijvoorbeeld aan het Suikerfeest. Dit Islamitische feest viert het einde van de Ramadan. Toch weet niet iedereen wat het Suikerfeest precies inhoudt en hoe je de symboliek van dit prachtige feest kunnen mee beleven. Er komt namelijk veel meer aan te pas dan zoetigheid ;-).

Wat is het Suikerfeest? En wat betekent het?

30 dagen lang hebben Moslims gevast. 30 dagen lang vasten, van zonsopgang tot aan zonsondergang, niet eten, niet drinken en niet roken. Het vasten is vorm van het zuiveren van de ziel. Daarnaast is het ook een manier om te voelen hoe het is om arm en hongerig te zijn. Oosters detoxen.

De vastenmaand wordt afgesloten met een groot feest: Eid oel-Fitr. In Nederland noemen we dit feest het Suikerfeest. Een dag waarbij het gaat om veel zelfgemaakte lekkernijen, mooie kleding en samenzijn met familie en vrienden. Vooral het laatst genoemde wordt vaak vergeten. Het Suikerfeest is namelijk een prachtig moment, waarin waardering wordt geuit voor het leven dat je gegeven is, samen met de mensen waarvan je het meest houdt.

Hoe wordt het Suikerfeest gevierd?

Het Suikerfeest wordt in veel landen op verschillende manieren gevierd. In Nederland wordt het in de meeste gevallen gevierd bij familie. iedereen draagt mooie kleren en er wordt uiteraard veel gegeten. Ook worden er veel cadeautjes uitgewisseld.

In Turkije gaat het er iets anders aan toe. Daar lijkt het Suikerfeest meer op Halloween, zeker voor kinderen. Iedereen eet lekkere zoete dingen en sommige kinderen gaan zelfs langs de deuren om iedereen een ‘gelukkig Bayram’ te wensen. Seker Bayrami is de Turkse benaming voor het Suikerfeest.

In Indonesië wordt er veel aandacht besteed aan de mooie outfits voor het Suikerfeest. Veel Indonesiërs steken geld en energie in het kopen van de nieuwste outfits en accessoires. Daarna vertrekken de meeste inwoners vanuit de stad naar het platteland, terug naar hun familie.

In Saoedi-Arabië wordt Eid oel-Fitr niet drie dagen, maar vijf dagen lang gevierd. Zij kennen daar alleen religieuze feestdagen. Deze week hebben dan ook alle Saoedi’s vakantie.

In Afghanistan wordt het feest op een wel heel bijzondere manier gevierd. Tijdens het Suikerfeest vinden er ‘eiergevechten’ plaats. Mannen en jongens verzamelen zich in verschillende parken met een hardgekookt ei. Het doel is om elkaars eieren te breken. Introduceren in Nederland!

Ieder land heeft zijn eigen gewoontes en manier om het Suikerfeest te vieren. De belangrijkste elementen blijven: lekker eten, mooie kleren en (vooral) samenzijn met je familie. Krijg jij hier spontaan zin in zoetigheid van? Wil je graag het Suikerfeest (mee)vieren? Wij trakteren je op iets lekkers: het recept van de Turkse lekkernij Baklava.

Recept Baklava

Wat heb je nodig?

  • 250 g ongezoute gepelde pistachenoten
  • 250 g boter
  • 30 vellen filodeeg
  • 500 g suiker
  • 250 ml water
  • 1 bakvorm
  • Keukenmachine
  • Oven
  • Pan

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 160°C. Hak ondertussen de pistachenoten in een keukenmachine fijn. Smelt de boter en vet de bakvorm in.
Beleg de bakvorm met 15 lagen filodeeg. Elke laag moet bestrijkt worden met de gesmolten boter. Voordat de baklava in de oven gaat moet deze in kleine vierkantjes gesneden worden. Besprenkel daarna met boter. Plaats de baklava ongeveer 35 minuten in de oven. Maak ondertussen de suikersiroop. Kook 500 gram en 250 ml water in een pan. Na 35 minuten mag de baklava uit de oven. Giet de suikersiroop eroverheen en laat het afkoelen. Wanneer de baklava is afgekoeld, kan deze geserveerd worden op een mooi bord en kan er van gesnoept worden.

Uiteindelijk zijn er natuurlijk zoveel lekkernijen om zelf te maken. Een tip van Luus: zoek een Islamitische vriend, vriendin, kennis, buurman of vrouw op, vraag of je aan mag schuiven en laat je vooral meenemen in de viering van het Suikerfeest.

Aan alle Islamitische mensen die dit lezen:

‘Wij wensen jullie een Eid Mubarak’

Veel liefs,
Luus