Luus onderzoekt: Eid el fitr. De afsluiting van de Ramadan.

De Ramadan is bijna voorbij. Vorige maand zijn alle moslims begonnen aan het 30 dagen vasten. Een periode waarin er overdag niet wordt gegeten en gedronken. Waarin zo min mogelijk ruzie wordt gemaakt of wordt gevloekt. En waar ook geen intimiteit aan te pas komt. Het is een periode van bewustwording. Een periode van stilstaan bij het leven. Een periode om tot jezelf te komen.

Maar wat betekent de Ramadan en het Suikerfeest nou echt voor een Moslim? En verschilt dit per cultuur? Ik ga op onderzoek uit en voor de antwoorden hoef ik niet zo ver te zoeken. Mijn twee vriendinnen Bahar en Cherine beantwoorden al mijn vragen met liefde en plezier.

De betekenis van de Ramadan

Van dichtbij maak ik ieder jaar mee hoe zij het proces van de Ramadan aangaan en doorkomen. Het is bijzonder om te zien hoe zij hiermee omgaan. Wat ik vooral merkwaardig vind,  is de rust die zij na een aantal weken uitstralen. Is dat wat 40 dagen bewustwording met je doet?

Wanneer ik het gesprek begin, geeft Cherine aan dat de term 'Suikerfeest' niet de juiste benaming is voor het feest. Het vertaalt niet goed genoeg wat het feest nou echt inhoudt. De officiële benaming van het Suikerfeest is ‘Eid el fitr’. “De viering is namelijk meer dan alleen suiker eten”, vertelt ze met een knipoog. 

Als ik aan beide vraag wat de Ramadan voor hen betekent, dan krijg ik exact de antwoorden die ik had verwacht. Beide geven aan dat het een periode is van bezinning en bewustwording. “Ik probeer vooral stil te staan bij de mooie dingen in mijn leven en besef dat mijn dagelijkse stress en zorgen eigenlijk onbelangrijk zijn. Ik ben extra dankbaar voor mijn gezondheid en dat ik familie en vrienden om mij heen heb,”  vertelt Bahar. Cherine ziet de Ramadan ook als een nieuw begin. “Voor mij betekent de Ramadan mijn jaarlijkse lichamelijk, geestelijk en spirituele reset.”

De Ramadan zuivert je lichaam en versterkt je wilskracht.

Cherine | 11 juni 2018

Het moment van bewustwording

De dagen voordat de Ramadan begint voelt Cherine een soort van opwinding en ontspanning tegelijkertijd. “Het mooiste aan deze periode vind ik de saamhorigheid en de verbintenis die je voelt. Vasten doe je met mensen om je heen en met mensen over de hele wereld”. Bahar beleeft de periode vooral “Intens”, zegt ze lachend. “Het begin is altijd het zwaarst. Ik merk dat concentreren op het werk dan ook erg lastig is. De weken erna merk ik dat ik mentaal en fysiek eraan begin te wennen en het ‘normaal’ wordt”.

Tijdens deze periode probeert Bahar ook minder snel chagrijnig of boos te worden. “In deze periode probeer ik zoveel mogelijk te reflecteren. Probeer ik bewust om te gaan met mijn lichaam en gezondheid. Daarnaast ben ik bewust bezig met lief zijn voor anderen”. Ieder jaar stelt Cherine een aantal doelen tijdens de Ramadan. Vorig jaar was haar doel kennis bijschaven dit jaar wilt ze zoveel mogelijk nachtgebeden in de Moskee verrichten. “Uiteindelijk geeft deze periode mij de rust die ik nodig heb. Dit leven is tijdelijk en soms maak ik me druk om de stomste dingen. Mijn geloof leert mij dat ik meer dankbaar moet zijn voor wat ik heb, zelfs voor de dingen die pijn doen.”

Meer dan alleen zoetigheid

Donderdag 14 juni is de laatste dag van de Ramadan. Dat wordt gevierd met Eid el fitr. Maar hoe verloopt dat nou precies? In mijn vorige blog over Eid el fitr, ben ik hier al wat uitgebreider op ingegaan. Maar wat betekent het nou voor Moslims? Wanneer ik dit vraag is het antwoord heel duidelijk; "De Ramadan moet goed worden afgesloten, het liefst met familie." zeggen ze allebei. 

“De moskee is bomvol en ik vind het prachtig om te zien dat jong en oud bij elkaar komt.”  vertelt Cherine trots. Na het gebed verzamelt de familie van Bahar zich altijd bij haar opa en oma. “Daar ontbijten/brunchen wij uitgebreid. De kinderen krijgen zakgeld en snoep van de ouderen.” Het enthousiasme straalt van hen af. De viering van Eid el fitr is het laatste puzzelstukje van een bijzondere periode. En dat geeft een voldaan gevoel. "Het voelt voor mij alsof ik een goude medaille heb gewonnen."  zegt Cherine lachend.

Samen vasten is makkelijker en leuker

Het is mooi om te horen hoe zij deze periode doormaken en wat het betekent voor ze. Ik vraag mij dan ook af hoe zij staan tegenover het feit dat er wellicht mensen zijn die een paar dagen mee willen doen. “Doe vooral mee met de Ramadan als je weet waarvoor je het doet. Jezelf uithongeren zonder reden heeft geen zin en is moeilijk.” geeft Bahar als advies. Cherine is het hier mee eens: “Elkaar steunen tijdens de Ramadan en er samen doorheen komen is beter dan alleen. Nodig jezelf uit bij mensen. Niemand die dat erg vind. Dat is zo mooi aan de Ramadan en Eid el fitr, de deuren staan wagenwijd open!”

Bewustwording in Nederland

Ik eindig het gesprek met een pittige vraag. Is er een manier waarop niet Moslims in Nederland stil kunnen staan bij de Ramadan en Eid el fitr. “Laatst las ik een artikel over hoe marketeers beter kunnen inspelen op de Ramadan en het Suikerfeest. Interessant. En mooi om te zien dat er aandacht aan wordt besteed. Voor mij is het vooral ook iets wat je zelf thuis creëert.” geeft Bahar aan. Cherine is het er mee eens, maar geeft wel aan dat zij een bepaalde acceptatie mist in Nederland. Toch staat ze open om het feest te delen. “Ik zie het wel zitten dat er een groot Eid el fitr festival komt. Waar iedereen welkom is, ongeacht kleur, leeftijd, afkomst en religie.”  zegt Cherine met een twinkeling in haar ogen. “Wie wil er nou niet feesten en eten?”

Eid el fitr staat in het teken van familie.

Bahar | 11 juni 2018

Op dat laatste zeg ik een dikke vette JA! Als ik alleen al denk aan alle verschillende keukens bij elkaar,  wordt mijn foodie hart erg gelukkig. Na dit gesprek heb ik nog meer bewondering gekregen voor mijn vriendinnen. De achterliggende gedachte van de Ramadan en het Suikerfeest zet je aan het denken. Het werkt inspirerend. Wellicht volgend jaar een dag meedoen? #uitdaging

Tijdens deze periode voel ik altijd een kleine verbintenis met hen. Mijn oma was moslim en mijn vader is moslim. Eid el fitr werd altijd gevierd bij ons in de familie, maar dan op de Surinaams Javaanse manier. Samen met papa ging ik menig opa’s en oma’s af om ze een fijne Eid el fitr te wensen en ze te zegenen. Dat zijn wel één van mijn favoriete herinneringen aan deze viering. En in het kader van vaderdag: "Bedankt papa voor de mooie ritjes door Nederland en de mooie herinnering".

Tripweb is divers en wij willen aandacht geven aan diversiteit in Nederland. Vooral met een grote glimlach. Namens Tripweb wensen wij alle Moslims een fijne Eid el fitr. Sluit deze prachtige periode af met mensen waar je van houdt. Geniet ervan! “Eid Mubarak!”

Mocht je mooie foto’s plaatsen op Instagram, maak dan zeker gebruik van #tripweb! Zorgen wij ervoor dat de foto’s een mooie plek krijgen op onze Suikerfeest pagina.

Veel liefs,
Luus