Luus onderzoekt geluk deel 1: wat is het nou eigenlijk?

Tripweb staat voor gelukkige momenten. Belevenissen maken gelukkig. Dat is volgens ons geluk. Luus gaat op zoek naar geluk in een mini blogreeks. In dit eerste deel onderzoekt Luus de betekenis van geluk. Geluk. Wat is geluk? Wanneer ben je nou echt gelukkig? Een woord met veel waarde en ook veel lading. Maar wat is nou precies geluk? Wanneer ik op geluk google komen er vooral veel klavertjes vier naar boven. Ik realiseer me dat er meerdere opvattingen zijn voor dit simpel lijkende woord: geluk in het spel, geluk in het leven of de liefde.

De definitie van geluk

Google geeft geluk de volgende definitie: ‘Geluk (of gelukkig zijn)’ kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid'. Klinkt als een logisch verhaal.

Als ik zelf denk aan het woord geluk, dan krijg ik een warm gevoel van binnen. Dan word ik blij en enthousiast. Hyper. Ik weet dat ik dan intens geniet. Bij mij zit geluk vooral in momenten. Samenzijn met mensen die je lief hebt. Een goed gesprek met een vreemde of iemand die je net kent. Of wanneer ik een boek lees met het zonnetje op mijn bol. Het moment wanneer ik het meest gelukkig ben, is wel wanneer ik met een groep vriendinnen of familie lekker aan het eten ben en we uren kletsen en lachen. Ik voel mij dan gezegend en kijk dan goed rond, om het allemaal in me op te nemen.


Geluk. Als je het vaak zegt blijft het nog steeds iets geks. Ik vraag me af of het mogelijk is om permanent gelukkig te zijn. Met dat ik dit schrijf vraag ik mezelf ook af, wanneer iemand nou gelukkig is. Ben je altijd gelukkig? Of heb je alleen gelukkige momenten? Is geluk in Europa hetzelfde als in Azië? Zijn rijke mensen nou echt gelukkiger dan arme mensen? Met het woord geluk kun je dus blijkbaar ook stereotyperen. Bijzonder. Ik neem mijn onderzoek verder mee naar de social kanalen. Aangezien we in 2018 leven zijn de social kanalen de nieuwe zoekmachines.

Ik struin mijn favoriete social kanaal Instagram af en typ #geluk in.  Er zijn maar liefst 85.010 berichten die deze hashtag bevatten. Met mijn nieuwsgierig neusje klik ik erop en ben ik super benieuwd wat voor een soort foto’s ik krijg. Het verbaast me dat de diversiteit aan foto’s erg groot is. Van foto’s met heerlijke gerechten, waar ik oprecht honger van krijg, tot aan mooie foto’s van landschappen. Uiteraard ook veel foto’s met quotes over geluk of wijsheden die wijzen op geluk.

Je kunt ook zien dat de lente is begonnen. Wanneer ik de hashtag invoer bij Twitter zie ik alleen maar foto’s van mijn grote liefde: de zon. Wat zijn wij blij met dit weertje en wat geniet iedereen heerlijk van de zon. Is de zon een symbool voor geluk? Voor mij in ieder geval wel. Mijn middagwandeling heeft erg goed gedaan.

Ik schrijf dit en merk dat ik nog niet helemaal tevreden ben over het antwoord of de conclusie. Het is nog erg vaag. Daarnaast ben ik gewoon veel te nieuwsgierig naar wat er nog meer uitkomt als ik dieper op onderzoek uit ga… En toen kwam ik weer op een andere idee: ik maak een mini reeks over mijn zoektocht naar geluk. Geluk bij andere mensen, geluk in andere culturen, gelukssymbolen, plekjes om gelukkig van te worden.

Voor nu zet ik mijn zonnebrilletje op en ga ik dit weekend intens genieten van het mooie weer. #geluk.  

Veel Liefs,
Luus