Luus onderzoekt geluk deel 2: Geluk komt van binnen

In deel twee van de mini blogreeks gaat Luus opzoek naar geluk van binnenuit. Wat is er nodig om ons gelukkig te voelen van binnenuit? En waar zijn wij precies naar opzoek?  We leven in een maatschappij waarbij we vooral geleefd worden. We zijn allemaal druk en het lijkt soms wel alsof dit voortaan het nieuwe antwoord is, in plaats van het eerdere ‘ja goed en met jou?’

Wat moeten we veel

Onbewust ervaren we ergens ook wel veel stress. We willen carrière maken, we hebben een gezin, we willen sociaal zijn en we willen ook me-time inplannen. Toch zijn de toenemende cijfers m.b.t. depressiviteit confronterend. Als gevolg zie ik dat platformen die dit taboe van ‘alles moeten’ willen doorbreken, steeds meer aandacht krijgen. Waarom is mindfulness ineens zo belangrijk voor ons? En is het belangrijk dat je even stilstaat? 

Wat is er nodig om innerlijke rust te krijgen?

Luus | 1 november 2018

We hebben allemaal het doel om gelukkig te worden en te zijn. Dit willen we ook graag delen met anderen. We willen gelukkig zijn van binnen en van buiten, maar wat is daarvoor nodig? Eigenlijk gaat innerlijk altijd samen met uiterlijk. Maar wat is er nodig om innerlijke rust te krijgen? Om hierachter te komen sprak ik met Merel Boelens en Bo van de Ven, twee personen die jaren geleden gestart zijn met bewustwording op het gebied van zowel body als mind.

De geboorte van Yoga Muse

Jaren geleden had Merel bijna ieder weekend last van migraine. Ze was op zoek naar meer rust en ontspanning in de hoop dat de intensiteit van de migraine zou verminderen. Op dat moment maakte zij kennis met yoga. De oefeningen zorgde ervoor dat ze bewust werd van haar eigen lichaam en dat ze erachter kwam wat haar lichaam nodig had om te ontspannen. De intensiteit van de migraine aanvallen zijn sindsdien dusdanig verminderd.

Merel: “Ik zie yoga niet als een sport, voor mij is het een onderdeel van mijn leven, een levenswijze, een levensfilosofie.” Na de nodige opleidingen, cursussen en workshops, begon Merel aan haar eigen yoga-praktijk Yoga Muse. Wat ooit begon in een ruimte vlakbij het station van Den Bosch, groeit nu uit tot een ware rustbelevenis. 

Yoga in de Kas

Tegenwoordig huurt Merel geen ruimte meer, maar heeft ze haar eigen ruimte in haar achtertuin staan. Midden in een weiland, omgeven door veel rust en groen, kun je een kas vinden die omgetoverd is tot complete yoga ruimte. Merel: “ik ben dankbaar dat ik mijn passie -yoga- mag delen met anderen in deze prachtige kas in een rustgevende omgeving.” Yoga in de kas is een ware rustbelevenis.

Volgens Bo, een yogi die lessen volgt bij Merel, telt het ook erg mee dat Merel een yogalerares is, “Je moet je bij yoga helemaal laten gaan. Dat is alles bepalend voor een  docent. Zij zorgt ervoor dat je je comfortabel voelt en dat je je kwetsbaar kunt opstellen. Merel straalt een bepaalde rust uit en dat heeft een werking op de groep en op mij. Daarnaast zorgt zij ervoor dat je in een vaste groep komt, veel wisselingen in de groep kan voor onrust zorgen”, aldus Bo.

Uit je hoofd betekent beter in je lichaam

Vier jaar geleden maakte Bo kennis met yoga. Tijdens een moeilijke periode in haar leven was ze opzoek naar ontspanning, of een manier waarop ze haar hoofd kon leegmaken. Sporten in de fitnessruimte is niet voor haar weggelegd vanwege lichamelijke problemen. De enige vorm die niet veel kracht kostte, maar waarbij je wel in beweging was, was yoga. 

Ook bij haar heeft lichaamsbewustwording haar leven veranderd. Bo: “Ik sta veel meer in contact met mijn lichaam en ik voel beter aan wanneer ik mijn lichaam overbelast. Ik ben een denker en zit veel in mijn hoofd. Yoga heeft ervoor gezorgd dat ik me minder druk maak om kleine dingen en dus minder in mijn hoofd zit.“  

Het was echter wel een stap uit haar comfortzone, “In het begin vond ik het lastig om mezelf te laten gaan tijdens yoga, het voelt alsof je je heel kwetsbaar opstelt en dat is best eng”, zegt Bo. Als ik aan haar vraag wat ze van de nieuwe locatie vindt, is ze er alleen maar over te spreken. “De perfecte plek voor yoga. De rust, de kas en de omgeving, deze combinaties maken het wel compleet.” 

Vanuit yoga worden geluksprankjes Samtosha genoemd.

Merel Boelens | 1 november 2018

Geluk is hier en nu

Wanneer ik vraag wat voor hen de definitie van geluk is, moeten ze daar allebei even over nadenken. Merel: “Geluk is voor mij iets dat ik voel als in volledig tevreden zijn en compleet opgaan in een moment. Dit kan door aanleiding, maar zeker ook zonder aanleiding zijn. Soms voel je je 'gewoon' ineens erg gelukkig zonder dat daar een specifieke aanleiding voor is. ” Ook Bo definieert geluk als iets wat gaat om het moment, “voor mij betekent gelukkig zijn genieten van wat er om je heen is en van wat je hebt. Niet piekeren om wat je niet hebt. Leven in het hier en nu.” “Vanuit yoga worden geluksprankjes Samtosha genoemd.” vertelt Merel.  

Het is mooi om te horen wat gelukkig zijn van binnenuit met je doet als persoon en dat deze manier van bewegen meer is dan alleen een ‘sport’. Het is een manier van leven waar Merel en Bo erg veel rust in hebben gevonden. Uiteraard heb je veel soorten yoga en is het vooral van belang dat je opzoek gaat naar dat wat bij je past.

Een conclusie die ik trek uit dit verhaal is dat wanneer je bewust wordt van je lichaam, je dus ook minder snel vatbaar bent voor ziektes. Dat je dus op deze manier goed kan inspelen op wat je nou echt nodig hebt en hoe je het beste kunt ontspannen. Daarnaast heb ik geleerd dat ik niet teveel moet piekeren over kleine dingen, bewust moet zijn van mijn lichaam en er ook  goed naar moet luisteren. Dat investeren in jezelf belangrijk is om jezelf goed te voelen.

Zo’n vier jaar geleden heeft Bo mij overgehaald om een lesje mee te doen, totaal uit mijn comfortzone en mega sceptisch. Maar ik ben blij dat ze mij heeft overgehaald, vanwege drukte (slecht excuus) komt het soms qua tijd niet uit, maar bij iedere les denk ik weer “waarom heb ik een les gemist?” Dus bij deze: “Sorry Merel, ik zal in het nieuwe jaar vaker komen!”

Tot zover mijn zoektocht naar geluk. In deel I ging ik op zoek naar de definitie van geluk en in dit blog leerde ik dat geluk een op een in verbinding staat met innerlijke rust en leven in het moment. Voor nu ben ik even voldaan. Mijn zoektocht houdt echter niet op. Ik zal blijven proberen om het grootste geheim ter wereld te ontrafelen.

Veel liefs,
Luus


Speciale dank aan Merel Boelens van Yoga Muse en Bo van de Ven.
Foto's: Yoga Muse