Tripwebreport | 3 plekken om tot rust te komen in Laag-Holland

Een weekendje weg? Vergeet lange autoritten of vliegreizen en ga lekker op pad in eigen land! Binnen de Nederlandse grenzen vind je namelijk prachtige streken, uitgestrekte gebieden en pittoreske dorpen. Ik mocht in april een weekendje op pad met een gezellige groep bloggers om Laag Holland te ontdekken. Een gebied ten noorden van Amsterdam, waar ik nooit eerder voet op had gezet. Ik besef me nu hoe zonde het eigenlijk is, dat ik dit gebied nu pas heb ontdekt. Want écht, vergeet Amsterdam, Laag Holland is waar je wilt zijn!

Daar ben ik weer! Ditmaal met een vervolgblog over Laag Holland. In mijn vorige blog heb ik jullie meegenomen door dit prachtige gebied in 48 uur. Hier kwamen al een aantal bijzondere locaties, restaurants en activiteiten voorbij. Gelukkig heeft dit gebied nog véél meer te bieden. In deze blog neem ik je mee langs dé plekken en activiteiten die in het teken staan van body & mind. Kom tot rust in de Beemster tijdens een proeverij, geniet van het prachtige Waterland of maak kennis met het échte Nederland.

Mevrouw Cha - Duik de wereld van de thee in

Voor mij was de theeproeverij bij Mevrouw Cha toch wel het hoogtepunt. Oké niet letterlijk, want tijdens de helikoptervlucht vlogen we hoog boven het prachtige landschap van Laag Holland. Bij Mevrouw Cha werd ik meegenomen naar een andere hoogte. Naar de oorsprong van een drankje dat ik, en misschien jij ook, iedere dag drink. Hier ontdekte ik de wereld van 'thee'. In gedachten wandelde ik over de theeplantages in China, maar in het echt bevond ik me in Stompetoren waar ik met thee sommelier Linda vanalles over thee ontdekte. 

Linda is gepassioneerd theesommelier én dit merk je aan alles, vooral aan het enthousiasme waarmee zij over thee praat. Zo vertelt ze uitbundig over haar reizen die ze maakt om nieuwe thee soorten te ontdekken en te proeven, om vervolgens mee naar huis te nemen en andere mensen mee te inspireren. Zoals zij zegt: "Ik heb de echte theecultuur leren kennen toen ik in 2011 in China woonde tijdens mijn afstudeerstage voor de studie ‘Innovative Hospitality Management’. Thee is daar een nationale drank en goede kwaliteit met mooie en pure smaken is er beschikbaar voor iedereen.”

You can’t buy happiness, but you can buy tea

Linda Appelman

Puur genieten

Ik was erg verrast toen ze begon met het serveren van een koude thee. In mijn beleving hoort thee warm geserveerd te worden. Wanneer ik thee zet en deze zodanig is afgekoeld, beland deze vaak in de gootsteen. Of ik drink het met enige tegenzin op, omdat ik het zonde vind om de thee weg te gooien. Linda heeft mij laten inzien dat koude thee ook heerlijk kan zijn. De koude thee die wij kregen werd geserveerd met rozenknopjes in het glas. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar je proeft echt een rozensmaak!

Vervolgens kregen we een paar warme theetjes. Van earl grey tot groene theemelange. Stuk voor stuk heerlijk. Om de smaakpupillen te neutraliseren kregen we tussendoor kleine hapjes. Mijn favoriet: de geitenkaasballetjes in thee gerold. (Zie hieronder rechts!) Hmmmm. Heerlijk! Tot mijn verbazing is de combinatie van thee en geitenkaas écht goed. Een aanrader voor iedere thee én kaas liefhebber! 

Naast theeproeverijen kun je bij Mevrouw Cha ook terecht voor het kopen van losse thee die Linda tijdens haar reizen speciaal heeft geselecteerd, thee abonnementen voor jezelf om of cadeau te doen en diverse thee accessoires. Een leuke theepot of bewaarblik.

  • Leuk om te weten: bij iedere thee krijg je een kaart waar op staat hoe je de thee het beste kunt serveren. En hoe de thee het beste tot zijn recht komt. 

Bootje varen in Waterland - Fluisterend van Broek in Waterland naar Monnickendam

Van theeproeven in de beemster naar bootje varen in Waterland. Broek in Waterland is een mooi vertrekpunt om het Waterland te ontdekken, want in nog geen 15 minuten met de bus vanaf Amsterdam Centraal station sta je bij Het Havenrak. Waterland is een veenweidelandschap tussen Amsterdam, Zaandam en Hoorn met daarin droogmakerijen en natuurreservaten. Bijzonder aan dit gebied zijn de gemarkeerde vaarroutes langs de mooiste plekjes. Zowel met een boot als met de kano kun je deze routes varen. 

Laat het prachtige Waterland aan je voorbij glijden terwijl je in een fluisterbootje zit. Kort zul je langs écht Nederlandse huisjes en onder bruggetjes varen. Met de kerk van Broek in Waterland steeds verder achter je, komt het water landschap echt tot zijn recht. Zover je kunt zien, worden weilanden onderbroken door sloten en riviertjes. In de volksmond wordt dit landschap ook wel 'Lappendeken' genoemd. Vooral als je vanaf boven het landschap bekijkt zul je zien waarom. Het landschap lijkt namelijk een lappendeken, doordat elk weiland omringd is door water. 

 

Noord-Hollandpad - Van Driehuizen naar Noordeinde

De natuur van Laag Holland kun je op verschillende manieren ontdekken. Tijdens mijn bezoek aan dit gebied heb ik gevaren, gefietst, rondgereden in een Twizy en op een scooter*, maar ook gewandeld. Laag Holland biedt mooie wandelroutes door natuurgebieden, boerenlandschappen, dorpen en steden. Wandelen over en door Nederlands natuurschoon. Samen met de andere bloggers wandelde ik een stuk van het Noord-Hollandpad. Dit is een langeafstandswandelpad die je meeneemt langs water, duinen, historische dorpen, gemalen, molens en over boerenlandpaden, dijken en heide. Kortom: dit pad brengt je langs prachtige locaties die typerend zijn voor Nederland. In totaal is de route 284 kilometer lang en opgedeeld in verschillende etappes van 10 tot 25 kilometer. (De volledige route loopt van Texel tot aan Huizen). 

Wij liepen van Driehuizen naar Noordeinde. Na een korte uitleg over het gebied, trokken we onze wandelschoenen aan en kon de tocht beginnen. Het was een frisse, maar mooie dag. Zo dol als ik op dieren ben, moest ik ook even stilstaan toen ik gevlekte schapen zag staan. Na even rondvragen kwam ik erachter dat dit Nederlands Bonte Schapen zijn. Heb jij deze ooit gezien? 

De bloesembomen stonden weer mooi in bloei en de vogels lieten luidkeels weten aanwezig te zijn. Het pad bracht ons langs een boer, over een boerenpad richting een dijk. Vanaf de dijk hadden we uitzicht over het lager gelegen landschap. "In de zomer zie je hier mensen suppen, erg leuk!"  Vogels vlogen over en een reiger zat stilletjes aan de waterkant. Wat een rust. Wat is dit genieten. We eindigde de wandeling bij Restaurant De Kleine Haag*. Een aanrader voor ieder die met de boot aan het rondvaren is, want dit restaurant beschikt over een aanlegstijger. 

* Lees hier meer over in mijn vorige blog Tripwebreport | 72 uur in Laag Holland!

Beleef Nederland al wandelend in één provincie op het Noord-Hollandpad!

Noord-Hollandpad

Mevrouw Cha heeft mij geïnspireerd om mensen te inspireren

Marit | 5 augustus 2019

Mindvol genieten, ook dat kan in Laag Holland. Deze heerlijke trip helpt jou om dichter bij jezelf te komen. Van een theeproeverij tot een natuurwandeling. Wat is Nederland toch mooi! Meer over Laag Holland vind je in mijn vorige blog. Heb jij nog tips? Laat het mij weten!

Veel liefs,
Marit

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Bureau Toerisme Laag Holland

Over de blogger | Marit

Hoi! Ik ben Marit Metselaar, een creatieve duizendpoot met een passie voor fotografie. Op het moment houd ik mij vooral bezig met analoge fotografie. Naast fotograferen studeer ik Management Toerisme in Breda. Ook sta ik dikwijls in de keuken om nieuwe recepten uit te proberen, ga ik graag naar theatervoorstellingen en zing ik de sterren van de hemel op mijn studentenkamertje.

Heb ik je met deze blog geïnspireerd? Wil je meer blogs van mij lezen? Bekijk dan mijn profiel

Meer leesplezier ♥