Tripwebreport | Pop-up dineren in de botanische tuin van Utrecht

Bij Tripweb komen dagelijks de meest bijzondere belevenissen voorbij. Een moonlight walk in de sprookjesachtige heide, een alpaca uitlaat sessie, pop-up diners in the sky, yoga on the beach en ga zo nog maar even door. We waren dan ook blij verrast om een uitnodiging te krijgen van het pop-up dinerevent van Lowlander Beer. Een belevenis die precies in ons originele, verrassende en eerlijke straatje past. Hoe leuk is dat!

In juli 2018 organiseert het organische biermerk Lowlander Beer een onvergetelijk diner midden in de tropische kassen van de botanische tuinen in het Oude Hortus, Utrecht. Of we een hapje komen mee-eten, is de vraag. Daar zeggen mijn collega Amanda en ik natuurlijk geen nee tegen. Onder het mom ‘even de som op de proef nemen’ en ‘dat proberen we maar al te graag uit voor onze Tripweb lezers’, gaan we op pad. Op naar Utrecht!

De Oude Hortus

Na een korte trein en busrit lopen we als avonturiers door Utrecht. Volledig uitgerust met mobiele navigatie (wat zouden we zonder moeten?), gaan we op zoek naar de botanische tuinen in de Oude Hortus. Tijdens onze wandeling, die ons toevallig net buiten het centrum brengt, valt op dat Utrecht echt leeft. Volle terrassen, klinkende glazen en luidkeels gelach omringt ons bijna de hele weg naar de tuinen toe. Eenmaal aangekomen bij het Universiteitsmuseum Utrecht, gaan we nog snel even op de foto met onze grote heldin Nijntje voor het Nijntjemuseum. #nostalgie

Monkey Punch

Zodra we de botanische tuin van de Oude Hortus instappen verlaten we het bruisende stadsleven en stappen we in een oase van rust. Een prachtig contrast. In de grote open tuin staat een lange en mooi gedekte tafel op ons te wachten. Een vriendelijke gastvrouw neemt ons mee naar de kassen voor het welkomstdrankje. Daar ontmoeten we Annemiek, organisator van het pop-up diner en marketeer bij Lowlander Beer. Enthousiast licht ze toe waar ons welkomstdrankje van gemaakt is. “Het is een biercocktail genaamd Monkey Punch. Het is gemaakt van oude Jenever, I.P.A Lowlander, sinaasappel likeur, amandelsiroop en limoensap”, zegt ze met een glimlach. En, eerlijk is eerlijk. Deze biercocktail smaakt als een zomerdag. Fris en zuur, met een klein bittertje van het bier. Amanda en ik nemen allebei een slokje en we kijken elkaar lachend aan. Dit smaakt erg goed! #fan

Welkom in de jungle

Met onze Monkey Punch lopen we de enorme kassen binnen. Direct stijgt de temperatuur met zo’n vijf graden. Welkom in de tropen. Overal staan exotische planten, bloemen in de meest felle kleuren, slanke palmen, brede palmen, harige cactussen en wel duizenden kleine bijzondere plantjes. Wauw. Beide zijn we met stomheid geslagen. En dat, dat komt niet vaak voor kan ik je vertellen. In het midden van deze jungle drijft een enorme waterlelie in een vijver. “Dat is de Victoria Longwood!” Amanda verslikt zich haast in haar drankje. “Daar heb ik over gelezen”. Eerlijk is eerlijk, deze plant maakt me nieuwsgierig. “En dat is?”, vraag ik. “Dat is een van de grootste en mooiste waterlelies ter wereld”.

Aan tafel

Na een volle twintig minuten van ‘oe’, ‘ah’ en ‘kijk dit nou’s’, stappen we de kas uit. Annemiek staat ons al op te wachten. Het is tijd voor het diner. Ze vertelt ons dat het diner in eerste instantie in de kassen zou plaatsvinden. Ook zij was als organisator als een blok gevallen voor deze geweldige locatie. “Je voelt nu al dat het heel warm is, al helemaal in de kassen. Daarom is er een mooie tafel gedekt in de tuin”. Gelijk heeft ze. De eerste ontmoeting met de kas heeft zijn (vochtige) sporen bij ons achter gelaten.

Samen met de andere bezoekers lopen we richting de tafel. De tafel is gedekt op een manier die goed bij het event en de omgeving past. Schattig, knus en gezellig. Exact wat Annemiek wil bereiken met dit event. “Iedereen aan één lange tafel, dat geeft een intieme en gezellige sfeer. Dat is ook de reden dat ik zelf bij alle diners ben, omdat ik echt kennis wil maken met alle gasten”.

Botanisch gebrouwen

Amanda en ik bemachtigen ons plekje met uitzicht op de tuin, perfect! Annemiek klinkt haar glas om het diner te openen. Met passie vertelt ze het verhaal van Lowlander Beer. Opgericht en bedacht door Frederik, een grote gin en bier liefhebber. Tijdens zijn vele reizen en bezoeken aan verschillende soorten bars deed hij zijn inspiratie op voor Lowlander Beer. De naam staat voor Nederland, de lage landen (lowlands) en bier (beer). Wat het biertje zo speciaal maakt? Het wordt botanisch gebrouwen met bijzondere kruiden, specerijen en fruitsoorten en is vol van smaak.

Op het menu staat een 4-gangen diner bestaande uit gerechtjes gemaakt voor en van Lowlander Beer. Over ieder gerechtje is nagedacht, om zo de perfectie bier-spijs combinatie te creëren. Voor foodies zoals wij, is dit een paradijs!

Bier-spijs hemel

Plimsollmerk

De eerste gang wordt uitgeserveerd. Voordat we beginnen vertelt Annemiek eerst wat over het bier en het glas. “Ieder biertje wordt ingeschonken in een Lowlander Beer glas. Dit glas is speciaal ontworpen voor onze bieren. Op het glas zien jullie een icoon. Dit is een ‘plimsollmerk’. Een merkje wat ook vaak te zien is op schepen. Met dit teken wordt aangegeven wat de maximale belading voor het schip mag zijn. Wij gebruiken dit als het teken tot waar het schuim in het glas moet komen”. Hoe leuk is dit bedacht! De perfecte schuimlaag creëren blijft toch altijd lastig. “Houd het glas 45 graden”. gaat Annemiek verder. “Zorg ervoor dat je het bier tegen het glas aan schenkt en wanneer het bier langzaam begint te schuimen, kantel je hem rechtop”. Ik haal diep adem en waag een poging. Dat ging beter dan verwacht! Toch best cool als je dat heel goed kunt.

1e gang 

Schol, bietenblad, ingelegde groenten in combinatie met de White Ale

Het eten wordt geserveerd en het ziet er prachtig uit. Wat kan ik genieten van eten! Ik kan niet wachten om te proeven en na een aantal Insta shots, neem ik de eerste hap. “En?”, vraagt Amanda aan mij. “Heerlijk”, is eigenlijk het enige woord wat ik kan uitbrengen. Ik neem een slok van de bijbehorende White Ale. Een fris biertje en zeker een goede start. “Smaakt het?”, vraag ik nadat Amanda een slok neemt. “Zo, dit is lekker!”, zegt ze enthousiast.

2e gang 

Doperwten soep, schuim van Pale Ale, cresson, sumak in combinatie met de American Pale Ale

Na een korte pauze komt het tweede gerecht. Schattig geserveerd in een klein kopje, groenig met een toefje wit schuim. Ik kan niet wachten dus neem meteen een hap. Een erg smaakvolle soep. In het schuim proef je het bier terug. Wauw! Daarna uiteraard een slok van de American Pale Ale. Een kruidig biertje met een frisse afdronk. De grapefruit in het bier geeft het een licht bitter zuurtje. Echt een lekker zomerbier.

Inmiddels begint het ons op te vallen dat de biertjes niet alleen lekker zijn, maar er ook erg mooi uit zien. De White Ale had een ijsbeer op het flesje staan. Op de voorkant van deze American Pale Ale staat een wel heel chique geklede bever met een golf club in zijn pootje. Hier moet een verhaal achter zitten.

3e gang 

Boerenhoender, soja, honing, koriander, kokos boontjes, gebakken rijst in combinatie met de I.P.A.

Dit is absoluut mijn favoriete gerecht. Een Aziatisch bordje in combinatie met een op Indonesië geïnspireerd biertje. De I.P.A. is wat zwaarder dan de vorige biertjes en balanceert de zoete soja in het hoofdgerecht goed uit. Mag ik dit recept misschien?

4e gang 

Roberto’s Poorter ijs, chocolade, vanille sabayon in combinatie met de Poorter

Dit is de gang waar Amanda op heeft gewacht, het toetje. Haar favoriete gang en ook nog eens met chocola. Hoe maak je een vrouw blij? Precies zo. “Ik heb gehoord dat sabayon erg moeilijk is om te maken, dus daar ben ik wel erg benieuwd naar”, zegt Amanda met twinkelende ogen. Het toetje wordt geserveerd. We proeven het tegelijkertijd. Niet alleen het ijs in het kommetje smelt, maar wij ook. “Dit is zó lekker”. We nemen een slok van de Poorter en het biertje smaakt naar drop. Een zwaar donker bier, een stuk heftiger dan de vorige bieren, maar een goede match voor de rijke chocolade smaak in het toetje. Ik geef bij Amanda aan dat ze mijn laatste stukje brownie mag hebben. Nu is ze nog gelukkiger.

Ook proeven?

Leuk om te weten: twee van de Lowlander Beer biertjes liggen in de schappen bij de Albert Heijn. De White Ale en de American Pale Ale liggen dus eigenlijk gewoon bij jou om de hoek. Perfect voor een dinerparty of gewoon voor een fijne zomeravond.

Aan alles komt een einde en zo ook aan dit diner. Als laatste verlaten we de tuin. Het was in één woord: geweldig. Wat is Lowlander Beer een leuk en lekker merk en wat was dit goed georganiseerd. Wij zijn om. Eigenlijk willen we vanaf nu altijd op een bijzondere plek dineren! De botanische tuinen maken dit diner magisch. De rust en de omgeving, het voelt echt alsof je even weg bent. Bedankt Lowlander Beer voor de kennismaking en deze geweldige avond!

Veel liefs,
Luus en Amanda

Lowlander Beer organiseert vaak de leukste pop-up diners op verrassende plekken! Wil jij ook een keer zo'n bijzonder diner bijwonen? Houd dan de website in de gaten ;-). 

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door Lowlander Beer.

Speciale dank aan: Lowlander Beer, de Oude Hortus en het personeel van Oud London

Meer leesplezier ♥