Friesland. Plôkje de dei.

Ontdek de Friesland style

Eigenzinnig. Relaxt. Gemoedelijk. Friesland doet alles nét even wat anders. En dat merk je. Een provincie van uitersten. Een gebied waar de ruwe natuur, culturele hotspots en hipste feesten hand in hand gaan. Hier danken de steden hun naam niet aan hun formaat, maar aan hun historische betekenis. De leukste manier om Friesland te ontdekken is misschien wel door middel van het beleven van de tocht der tochten. Dit kan het hele jaar door, ook als het niet vriest. In de lente en zomer kan je de tocht langs de elf steden zelfs suppend of per kano afleggen. Dat is pas Friesland Style!

Carpe Noctum

Alleen als het echt heel donker is zie je ze pas: ontelbaar veel fonkelende sterren omringd door een uitgestrekte en oneindig zwarte hemel. In het pikkedonker staan al je zintuigen op scherp en beleef je de natuur nog intenser. In Friesland vind je de enige twee plekken in  Nederland waar je kan genieten van échte duisternis.

 

De Boschplaat op het waddeneiland Terschelling en in Nationaal Park Lauwersmeer. Deze prachtige gebieden mogen zichzelf met trots een ‘Dark Sky’ park noemen. Laat je leiden door de sterrenhemel en ontdek Friesland vanuit een totaal ander perspectief. Stap in een sloep en vaar onder de sterren of volg de boswachter tijdens een nachtelijke excursie.

Hang Loose in Friesland Style

Ben jij een echte waterrat? Dat komt goed uit! In Friesland kun je op veel manieren genieten van de zee en de meren. Ga bijvoorbeeld zeilen met een traditioneel Fries skûtsje of huur een sloep en vaar door de grachten van een Elfstedenstad.

 

Mag het spannender? Ga dan voor iets extremers, zoals (kite)surfen, flyboarden of wakeboarden. Door heel Friesland vind je verschillende surfspots waar het bij mooi weer goed toeven is. Wist je trouwens dat Leeuwarden in opkomst is als echte supstad?

Licht in de duisternis.

In de donkerste duisternis zie pas echt hoeveel sterren er 's nachts aan de hemel staan. Het Dark Sky Park Lauwersmeer is een van de mooiste plekken in Nederland om naar de sterren te kijken

Farm of the world.

Van een kleine, verlaten boerderij tot een levendig culturele hotspot. Van over de hele wereld komen o.a. kunstenaars en boeren samen om te werken aan dit innoverende project. 

Hoofd in het heelal.

Aan het plafond van de huiskamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker vind je het oudste nog werkende planetarium ter wereld

Hang Loose op de Friese wateren.

Als waterrat  heb jij niets te klagen in Friesland. Denk bijvoorbeeld aan de Friese wateren, het IJselmeer en de Waddenzee

Friese savanne.

Gek op de buitenlucht? Dan zit je goed in Friesland. De provincie heeft namelijk maarliefst 4 nationale parken