Pluk de nacht.

Alleen als het echt heel donker is zie je ze pas: ontelbaar veel fonkelende sterren omringd door een uitgestrekte en oneindig zwarte hemel. In het pikkedonker staan al je zintuigen op scherp en beleef je de natuur nog intenser. In Friesland vind je de enige twee plekken in  Nederland waar je kan genieten van échte duisternis.

 

De Boschplaat op het waddeneiland Terschelling en in Nationaal Park Lauwersmeer. Deze prachtige gebieden mogen zichzelf met trots een ‘Dark Sky’ park noemen. Laat je leiden door de sterrenhemel en ontdek Friesland vanuit een totaal ander perspectief. Stap in een sloep en vaar onder de sterren of volg de boswachter tijdens een nachtelijke excursie.

11-Stedentrip.

Ieder jaar wachten we weer in spanning af: is het deze keer dan raak in Friesland? Gaat er dan echt een Elfstedentocht komen? Het blijft ieder jaar weer de vraag of die er gaat komen. De lente staat alweer voor de deur, dus misschien volgende winter? Belangrijker nog: maakt het uit? Maak er gewoon jouw eigen tocht van. Jouw 11 stedentrip. 

 

Leeuwarden, Sneek, Stavoren, Harlingen, Franeker, Dokkum en ga zo nog maar even door. Steden en dorpen met allen een Fries karakter en toch een eigen verhaal. Wist je bijvoorbeeld dat je in Franeker het oudste werkende planetarium ter wereld kunt bewonderen? Of dat je in Stavoren een klassieke boerderij hebt waar ze meer dan 400 soorten whiskey in huis hebben? 

Licht in de duisternis.

In de donkerste duisternis zie pas echt hoeveel sterren er 's nachts aan de hemel staan. Het Dark Sky Park Lauwersmeer is een van de mooiste plekken in Nederland om naar de sterren te kijken

Woudagemaal

Stoomtijdperk herleeft.

Gebouwd in de nadagen van het stoomtijdperk, is het Ir. D. F. Woudagemaal het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld.

Hoofd in het heelal.

Aan het plafond van de huiskamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker vind je het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Proefverlof in Leeuwarden

Dineren in de gevangenis.

Achter slot en grendel van de oude gevangenis van Leeuwarden bij vind je een puur culinair hoogstandje. De gevangenis was nog nooit zo leuk! 

Merk Fryslân

Friese savanne.

Gek op de buitenlucht? Dan zit je goed in Friesland. De provincie heeft namelijk maarliefst 4 nationale parken.