Historisch Haarlem. Shopwalhalla aan zee.

Dé citytrip bestemming voor dit najaar.

Het historische Haarlem ademt sfeer en is zonder twijfel dé citytrip bestemming voor liefhebbers van historie en kunst. Van verborgen Haarlemse hofjes tot aan een indrukwekkende bierbrouwerij in een kerk. Haarlem is in een woord verrassend. Cultuurliefhebbers halen hier hun hart op in een van de vele musea of wandelend door de eeuwenoude straatjes. Ook als winkelstad scoort Haarlem hoog op ons lijstje. Achter de typisch Nederlandse gevels vind je namelijk een groot aanbod aan boetiekjes, vintage winkeltjes, conceptstores en designshops. Allemaal met een eigen verhaal. En wil je de stad even ontsnappen? Ook een plus: als je even wilt ontsnappen van de stadsmuren sta je in minder dan een half uurtje met je voeten in het zand van Bloemendaal of Zandvoort. Tip: Ontdek het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een oase van rust die net als de badplaatsen net buiten Haarlem ligt.

Shopwalhalla achter historische gevels

Haarlem is al vanaf de Gouden Eeuw een bruisend handelscentrum. Shoppen hoort dus absoluut bij het DNA van deze stad. Een must-do voor de diehard shoppers is een bezoek aan de Gouden Straatjes. Ieder van deze straatjes heeft zijn eigen unieke specialiteit op het gebied van shoppen. Zo is de Kleine Houtstraat al twee keer uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’ vanwege de bijzondere boetiekjes, creatieve conceptstores en hippe eettentjes.

Iedere winkel in deze straatjes heeft zijn eigen verhaal. Winkeliers en restauranthouders denken hier van nature out of the box en delen hun gepassioneerde verhalen maar al te graag met het winkelend publiek. Tip: op de website van Haarlem Marketing vind je verschillende winkelroutes door de stad, zo kom jij gegarandeerd langs alle hotspots. En mocht je onderweg een beetje trek krijgen? Maak dan een pitstop bij Meneer Frans, dat is nog eens hip happen!

Vlieg mee over Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Snoepwinkel voor kunstliefhebbers

Voor kunstliefhebbers is het historische centrum van Haarlem een ware snoepwinkel. Je ontdekt er oude kunstschatten in het Frans Hals Museum, natuurhistorie en wetenschap in het Teylers Museum en moderne beeldende kunst en vormgeving in De Vishal.

De kunst van onze eigen geest leer je beter kennen in Museum Het Dolhuys. Ook op het gebied van podiumkunsten is Haarlem een speeltuin. Voor film- en theatervoorstellingen breng je een bezoek aan de Stadsschouwburg, Toneelschuur of kindertheater De Toverknol

Grote of St. Bavokerk.

Midden in het hart van Haarlem torent deze prachtige kerk boven de historische gebouwen uit. Nieuwsgierig? Je mag best even naar binnen wandelen.

Haarlem's eigen heilig water.

Van kerk tot brouwerij. In de Joppenkerk bidden ze voor bier. Ontdek het proces achter het lokale Joppen bier tijdens een rondleiding.

Shoppen is het concept.

Haarlem zit vol toffe winkeltjes. Neem bijvoorbeeld NYHAVN een duurzame fairtrade conceptstore waar je de lekkerse sapjes kunt drinken terwijl je rommelt tussen hippe artikelen.

Teylers museum in Haarlem

Bijzondere geesten.

Ben ik mijn gedachten? Of heb ik ze? Fascinerend? Museum het Dolhuys is het museum voor de geest.

Zuid-Kennemerland Nationaal Park Haarlem

Uitgestrekte stuifduinen.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het mooiste geheimpje van Haarlem. Een bijzonder mooi natuurgebied waar de Europese Bizon leeft.