Historisch Haarlem. Shopwalhalla aan zee.

Dé citytrip bestemming voor dit najaar.

Het historische Haarlem ademt sfeer en is zonder twijfel dé citytrip bestemming voor dit najaar. Van verborgen Haarlemse hofjes tot aan een indrukwekkende bierbrouwerij in een kerk. Haarlem is in een woord verrassend. Cultuurliefhebbers halen hier hun hart op in een van de vele musea of wandelend door de eeuwenoude straatjes. Daarnaast is Haarlem ook een heerlijke plek om te shoppen. Achter de typisch Nederlandse gevels vind je namelijk een groot aanbod aan boetiekjes, vintage winkeltjes, conceptstores en designshops. En wil je de stad even ontsnappen? In minder dan een half uurtje sta je met je voeten in het zand van Bloemendaal of Zandvoort om lekker uit te waaien. Tip: Ontdek het prachtige Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een oase van rust die net als de badplaatsen net buiten Haarlem ligt.

Shopwalhalla achter historische gevels

Haarlem is al vanaf de Gouden Eeuw een bruisend handelscentrum. Shoppen hoort dus absoluut bij het DNA van deze stad. Een must-do voor de diehard shoppers is een bezoek aan de Gouden Straatjes. Ieder van deze straatjes heeft zijn eigen unieke specialiteit op het gebied van shoppen. Zo is de Kleine Houtstraat al twee keer uitgeroepen tot ‘leukste winkelstraat van Nederland’ vanwege de bijzondere boetiekjes, creatieve conceptstores en hippe eettentjes.

Iedere winkel in deze straatjes heeft zijn eigen verhaal. Winkeliers en restauranthouders denken hier van nature out of the box en delen hun gepassioneerde verhalen maar al te graag met het winkelend publiek. Tip: op de website van Haarlem Marketing vind je verschillende winkelroutes door de stad, zo kom jij gegarandeerd langs alle hotspots. En mocht je onderweg een beetje trek krijgen? Maak dan een pitstop bij Meneer Frans, dat is nog eens hip happen!

Haarlem Viert Cultuur

Dit najaar is er extra veel te beleven in Haarlem. De Stadsschouwburg bestaat 100 jaar, de Toneelschuur 50 jaar. Daarnaast heeft het Teylers Museum een unieke Leonardo da Vinci tentoonstelling met 33 tekeningen die nog niet eerder bij elkaar waren met topstukken uit wereldberoemde collecties. Tegelijkertijd komen er werken van Manet en Van Gogh naar Haarlem voor een spraakmakende tentoonstelling: Frans Hals en de Modernen.

Deze tentoonstelling toont de enorme impact van Frans Hals op de moderne schilders. Schilderijen van Frans Hals worden gepresenteerd naast reacties op zijn werk uit andere hoogtijdagen van de schilderkunst. Ook is de Haarlemse binnenstad een groot kunstwerk. Kunstenaarsduo VOLLAERSZWART laat de stad schitteren als nooit tevoren. Naast al dit cultuur geweld zijn er nog tal van activiteiten georganiseerd.

Grote of St. Bavokerk.

Midden in het hart van Haarlem torent deze prachtige kerk boven de historische gebouwen uit. Nieuwsgierig? Je mag best even naar binnen wandelen.

Haarlem's eigen heilig water.

Van kerk tot brouwerij. In de Joppenkerk bidden ze voor bier. Ontdek het proces achter het lokale Joppen bier tijdens een rondleiding.

Shoppen is het concept.

Haarlem zit vol toffe winkeltjes. Neem bijvoorbeeld NYHAVN een duurzame fairtrade conceptstore waar je de lekkerse sapjes kunt drinken terwijl je rommelt tussen hippe artikelen.

Teylers museum in Haarlem

Leonardo da Vinci.

Originele werken van wereldberoemde kunstenaar Da Vinci in Teylers Museum t/m 6 januari 2019.

Haarlem Kerstmarkt

Haarlemse Kerstmarkt.

Warme Gluhwein in je handen, duizenden lichtjes en de winterkou.