Kromme Rijnstreek. Kers op de taart.

Off the beaten track in de Kromme Rijnstreek

De grens tussen heden en verleden. Tussen de randstad en het groene binnenland. Tussen het Romeinse en Germaanse rijk. En de grens waarop wij ooit ons kikkerlandje verdedigde met een wel heel slim wapen. Dat is de Kromme Rijnstreek. Het gebied van Wijk bij Duurstede tot aan Houten en Bunnik barst van oerhistorie. Hier laat je de drukte achter je. Het is heerlijk om te verdwalen in de weides en bossen die, samen met de massieve forten, zo typisch zijn voor deze streek. Dit gebied is getekend door de tijd en dat voel je.

Snoer die Romeinse sandalen maar aan

Dwars door het weiland, via kleine doorsteekjes en over historische paden. Zo verken je de Kromme Rijnstreek op z’n best. Wil je onderweg echt iets bijzonders zien en ben jij niet vies van een stevige wandeling? Dan is de route langs het Kromme Rijnpad echt iets voor jou.

In vijf etappes treed je tijdens deze 29 kilometer lange route in de voetsporen van de Romeinen. De route loopt precies over de grens waar vroeger het Romeinse Rijk begon. Vandaag de dag loop je hier onder de vele kersenbomen en langs betoverende kastelen.

Wie niet sterk is...

Water was het geheime wapen. Vanaf begin 19e eeuw tot aan halverwege vorige eeuw kende de Kromme Rijnstreek een uitermate slimme verdedigingslinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie maakte het mogelijk om hele stroken weiland tussen Muiden en de Biesbosch onder water te zetten.

Hierdoor was het land zo goed als onbegaanbaar voor de vijand. Gelukkig zijn de indrukwekkende en verwilderde forten van de waterlinie nog altijd te bezoeken. Daar leer je hoe het water een wapen was.

Duik er eens dieper in.

Het Waterliniemuseum in Fort Vechten.

Toevluchtsoord van de keizer.

Voel je royal in Museum Huis Doorn.

Code Rood!

De Kromme Rijnstreek staat bekend om haar kersenboomgaarden.

Tochtje door Dorestad.

Slenteren door Wijk bij Duurstede.

De boer op.

Een hapje eten op het platteland.