Leeuwarden. Culturele hotspot.

Dé culturele broedplaats van het jaar

Durf te dromen, te doen, anders te zijn. In 2018 is Leeuwarden dé Culturele Hoofdstad van Europa. En dat vieren ze groots. Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad is Friesland het decor voor de meest unieke en bijzondere cultuurbelevingen. Kunstzinnige projecten, creatieve mixen tussen heden, verleden, kunst en wetenschap. Ook het laatste deel van CH2018, hebben de Friezen nog flink wat culturele pareltjes voor ons in petto. Wat dacht je bijvoorbeeld van muziek en literatuur op unieke locaties door heel Leeuwarden? Of het Freeze Festival waar Friesse popcultuur zichzelf presenteert en experimenteert? Een ding is zeker: in Friesland geven ze hun fantasie de ruimte en de ruimte aan de fantasie.

Grootste kerstmarkt van het Noorden

Wie denkt dat je voor een warme kerstsfeer helemaal naar Lapland moet afreizen heeft het mis! Die magische sfeer vind je in december ook in ons eigen hoge Noorden tijdens Charles Dickens Leeuwarden en het daarbij behorende Rudolph's Winter Wonderland. Op 15 en 16 december transformeert de binnenstad van Leeuwarden  tot een kerstparadijs met een hartverwarmende sfeer. 

Tijdens deze eerste editie is de oude binnenstad van Leeuwarden het decor voor korenzang en straattheater. Voor je het weet sta je oog in oog met Scroogde. Op de grootste kerstmarkt van het Noorden wisselen knusse kraampjes zich af met  de kleine theatertenten van Rudolph's Winter Wonderland. Dit paradefestival is samen met een groot aantal foodtrucks te vinden op het Oldehoofsterkerkhof.

In Friesland bloeit de liefde op

Vanaf 24 november 2018 t/m 17 maart 2019 heeft het Fries museum een wel heel bijzondere expositie genaamd: Rembrandt & Saskia. Deze expositie over liefde in de Gouden Eeuw  neemt je mee op een romantische reis langs het verleden van Nederland. Aan de hand van  meesterschilder Rembrandt en zijn Saskia duik je in het liefdesleven van de elite in de Gouden Eeuw.

Van prille kalverliefde, betoverende bruiloften en het stichten van een gezin tot aan de zwarte kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. In het Fries museum ontdek je hoe al eeuwenlang het liefdesleven spannend en ingewikkeld is en hoe harten worden veroverd en gebroken. Wat Rembrandt liefdesleven met Friesland te maken heeft? Hij trouwde zijn Friese Saskia Uylenburgh in Sint Annaparochie. 

Optredens op onverwachte plekken.

Explore The North is een cultureel stadsfestival eind november 2018 in de binnenstad van Leeuwarden.

Culturele hotspot voor creatief talent.

Neushoorn is een magische plek in het hart van Leeuwarden.

Portret Saskia Uylenburgh

Rembrandt & Saskia.

Aan de hand van Rembrandt & Saskia duik je in het liefdesleven van de elite in de Gouden Eeuw. Een expositie die te zien is vanaf 24 november 2018 in het Fries Museum.

Het beste uitzicht.

Stap in een luchtballon en beleef Leeuwarden op grote hoogte. 

Kerstmarkt Leeuwarden

Charles Dickens Leeuwarden.

Betoverende figuren. Magisch tententheater en een kerstmarkt met duizenden lichtjes.